domaća gastro scena postaje bogatija za novo odlično mjesto u gradu

Posjetili smo novo it mjesto u Martićevoj i oduševili se genijalnim potpuno bezglutenskim menijem, a usput smo malo porazgovarali i s vlasnicom Fetiša

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajna Raguž

Posljednjih godina svjedočimo jednom prilično zanimljivom trendu kad je u pitanju domaća gastro scena. Restorani čiji se meniji baziraju na zdravom pristupu hrani postaju sve češća pojava. Neovisno o tome je li riječ o veganskim, vegeterijanskim ili, kao što je to slučaj s današnjom pričom, bezglutenskim receptima, Hrvati, čini se, postaju sve svjesniji činjenice da zdrava hrana itekako može parirati tradicionalnoj dekadenciji koju smo donedavna povezivali s idejom uspješne gastronomske ponude

Najnoviji primjer je svakako bistro Fetiš, simpatični dodatak restoranskoj ponudi po kojoj je Martićeva u posljednje vrijeme sve prepoznatljivija. Premda se na meniju nalazi svega petnaestak slanih jela i slastica, publika koja je dosad imala prilike kušati njihove bezglutenske delicije ozbiljno hvali kreativne tanjure koji izlaze iz ove kuhinje.

Ovaj je inovativni i vrlo suvremeni koncept inače osmislila svjetska putnica i donedavna bankarica koja je realizacijom svoje ideje da zagrebačku scenu obogati za jedan takav bistro konačno, kako nam priča, ostvarila svoj dugogodišnji san. 'San mi je bio otvoriti ugodno mjesto za druženja i slasne zalogaje, mjesto koje podsjeća na ona koja sam sama posjećivala tijekom čestih putovanja', ispričala je Sanja Obradović.

Zanimljiv koncept još zanimljivijeg imena

A činjenica da je nadahnuće za uređenje interijera crpila tijekom svojih putešesvija svakom će posjetitelju postati bjelodana čim zakorači u njezin gotovo industrijski uređen prostor koji je ipak uspio zadržati simpatičnost i toplinu karakteristične za bistro žanr. Ovaj jedinstveni spoj suvremenog dizajna i onoga što Danci popularno nazivaju hygge tako se odlično uklopio u svoje popularno zagrebačko trendovsko susjedstvo prepoznatljivo upravo po unikatnoj eklektičnosti kojom svaki od lokala mami svoje goste.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajna Raguž

Druga stvar koja će vam odmah zapeti za oko ili uho, odnosi se, dakako, na izbor imena. Fetiš, naime, nije prvi sinonim koji će prosječnom gostu pasti na pamet kad pomisli na hranu. „Kad sam razmišljala o imenu, htjela sam da bude nešto kratko i zvučno. Palo mi je na pamet fetiš, što mi je zazvučalo jako dobro. Fetiš možemo imati prema bilo čemu pa tako i prema hrani, piću, prema lijepim stvarima, ugodnim prostorima… Svatko od nas ima neki svoj fetiš. Netko će tako obožavati kavu, a netko kolače – sve u svemu, svidjelo mi se kako se sve povezalo jedno s drugim“, otkriva nam Sanja.

'Fetiš je mali bistro koji u svojoj ponudi ima ponešto za svakoga, s naglaskom na ponudu bez glutena“, nastavlja naša sugovornica koja se na otvaranje bistroa čiji se meni temelji na bezglutenskim receptima djelomice odlučila i zbog vlastitog iskustva. Sanja je, naime, kao i sve veći broj ljudi diljem svijeta, osjetljiva na gluten te je na sceni prepoznala mjesto za prostor čiji će meni biti prilagođen ljudima sa sličnim problemima.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajna Raguž

“Iz mojeg osobnog iskustva, nakon što sam prepoznala zdravstveni problem u prehrani koji mi je uzrokovao alergijske reakcije na koži i općenito loše zdravstveno stanje, relativno brzo nakon što sam iz prehrane izbacila gluten počela sam se osjećati puno bolje, odmornije te su nestale tegobe koje su me mučile. U početku je bilo bacanja stvari u smeće, ali sad, nakon četiri godine i pohađanja raznih tečajeva, dovela sam to na razinu da stvarno radim sve sama, od pizze do sirnice, za koje nitko na prvu ne bi rekao da su bez glutena. Shvatila sam da u Zagrebu nema puno mjesta na kojima se može pojesti bezglutenska hrana pa sam poželjela otvoriti nešto svoje i tako je nastao Fetiš', priča nam naša sugovornica.

Postoje fetiši koji su i dobri za zdravlje

Ne čudi stoga što slana jela koje ćete pronaći na meniju ovog simpatičnog bistroa potpisuje sama vlasnica, dok se za deserte brine slastičarka Dunja Martinović. Premda je u Fetišu živahno tijekom čitavog dana, među gostima je, čini se, ipak osobito popular izbor kad je riječ o doručku i brunchu koji se poslužuju cijeli dan, osim jela s jajima. A dobra je vijest i ta što Fetiš u ponudi ima za svakoga ponešto – od avokado sendviča i sendviča s lososom, preko dvije vrste focaccie, dnevnih quicheva, sirnice i fetiš zdjele, odnosno zdjele s granolom i sezonskim voćem pa sve do jaja. Priupitate li pak za preporuku šeficu kuhinje, svakako će vam sugeritati da najprije probate sirnicu čije kore svakodnevno radi sama – što je prava rijetkost u bilo kojem restoranu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajna Raguž

Ako ste pak više od slatkoga, onda ćete zasigurno uživati u nekom od pomno odabranih slastica koje su Sanja i Dunja uvrstile na meni Fetiša. „Za ljubitelje slatkoga imamo široku ponudu slastica, od banana breada, brownieja, raznih tartova do ponude sirovih kolača. Glavnina naših slastica, osim što su bez glutena, ne sadrži rafinirane šećere, a sirovi kolači su ujedno veganski“, napominje naša sugovornica uz preporuku da kušamo desert koji se već isprofilirao kao najveći hit među gostima. „Riječ je o kolaču naziva Fetiš deli, s bijelom čokoladom, pistacijom, malinom i crunch podlogom koji se već istaknuo kao favorit kod gostiju“, nastavlja Sanja.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajna Raguž

Impresivna vinska lista

Osim u bezglutenskim delicijama, slanim zalogajima poput focaccia sendviča, sendviča s avokadom i lososom, domaće sirnice te ukusnih vege ili mesnih quicheva, Fetiš nudi i probrane napitke. „U Fetišu možete uživati u šalici poznate kave Lively Roasters i čaja, svježe pripremljenih prirodnih sokova koje sami radimo, ali i popiti čašu pomno odabranih etiketa hrvatskih vina ili craft piva. Cjelokupna ponuda zamišljena je da bude sve samo nestandardna pa se tako u njoj nalaze i razni kokteli, od klasika do signature koktela za koje pripremamo domaće sirupe“, kaže Sanja.

Fetiš je mjesto, ponosno će naša sugovornica, koje ne želi privući samo osobe koje nisu na 'ti' s glutenom, već i sve druge koji vole uživati u ugodnom ambijentu, finoj hrani i šarolikoj ponudi pića. Idealan je za ranojutarnji sastanak ili brunch s prijateljima, ali i kao mjesto večernjeg opuštanja, izlazaka ili organiziranih proslava. Fetiš je otvoren od ponedjeljka do subote od 8 do 22 sati, a nedjeljom od 9 do 14 pa vas pozivamo da se sami uvjerite zašto je riječ o idućem it mjestu u Martićevoj.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Rajna Raguž

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!