REPRESIVNO-EDUKATIVNE MJERE

Policija žestoko protiv neosiguranih vozila

05.11.2009 u 13:06

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije i Hrvatski ured za osiguranje pokreću akciju Stop neosiguranim vozilima koju su predstavili na današnjoj konferenciji za novinare u svrhu smanjenja broja neregistriranih i neosiguranih vozila na hrvatskim cestama

Načelnik Odjela za sigurnost prometa na cestama Ministarstva unutarnjih poslova Boris Orlović rekao je da se tom akcijom želi upozoriti javnost da se u prometu ne može sudjelovati s neosiguranim i tehnički neispravnim vozilima. Iako MUP provodi akcije i mjere protiv vlasnika neosiguranih vozila, još je velik broj takvih vozila na našim cestama. Podsjetio je da je vlasnik neosiguranoga i neregistriranog vozila - ako ga i ne vozi - u roku od 15 dana dužan odjaviti ga na policiji, koja ga i dalje vodi u evidenciji, te da je kazna za neodjavljivanje 700 kuna. Ukoliko vozač neosiguranim vozilom upravlja i nakon 15 dana, prijeti mu kazna od 5.000 do 20.000 kuna

Direktor Hrvatskog ureda za osiguranja Hrvoje Pauković naglasio je da neregistrirana i neosigurana vozila, često i tehnički neispravna, ugrožavaju opće stanje sigurnosti na cestama te čine veliku štetu građanima. Po njegovim riječima, čak 300.000 vlasnika vozila na godinu ne obavi tehnički pregled i ne osigura vozilo. Naglasio je da svaki dan neosigurana vozila uzrokuju prometne nesreće u kojima se dvije osobe lakše ili teže ozlijede, a svaki tjedan jedna osoba smrtno strada.

Pauković je napomenuo da 'samo dosljedna primjena hrvatskih zakona i jačanje svijesti građana o razmjerima problema mogu dovesti do trajnog rješavanja tog problema'.

Načelnik Uprave policije Zoran Ničeno napomenuo je da policija sada, osim represivnih, kreće i u edukativne akcije usmjerene prema vlasnicima neregistriranih i neosiguranih vozila. Istaknuo je da je ove godine prometna policija 'poduzela zakonske mjere protiv 24.000 vozača takvih vozila te uputila više od 30.000 prekršajnih naloga' vlasnicima vozila kojima su istekli osiguranje i registracija, a nisu ih odjavili. Podsjetio je i na zakonsku odredbu da se i registracijske pločice i vozilo godinu dana nakon isteka tehničkog pregleda brišu iz popisa vozila u RH. Ničeno se također pohvalio znatno boljim rezultatima prometne sigurnosti ove godine, pa je tako na hrvatskim prometnicima do kraja listopada poginulo 20 posto manje sudionika u prometu, odnosno 116 osoba, nego prošle godine u isto vrijeme.