suvremena Rusija

Poklanjamo željno očekivani literarni prvijenac Giuliana da Empolija - 'Mag iz Kremlja'

15.06.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Mag iz Kremlja: pjesnik zalutao među vukove čitatelje vodi u samo srce ruske politike

Iz nakladničke kuće Znanje javljaju kako je na police knjižara stigao Mag iz Kremlja (Le mage du Kremlin), aktualan i željno očekivani literarni prvijenac Giuliana da Empolija koji je 2022. osvojio nagradu Francuske akademije za roman godine. Inspiriran stvarnim događajima i osobama, ovo napeto djelo fikcije uvjerljivim i tečnim stilom čitatelja vodi u najuži krug ruskog predsjednika. Protagonist romana je Vadim Baranov, fiktivni lik temeljen na Vladislavu Surkovu, jednom od Putinovih najbližih savjetnika u trenutku dolaska na vlast i glavnom spin doktoru u periodu koji je uslijedio. Kroz analizu unutarnjih mehanizama Putinovog režima te uvođenjem stvarnih likova poput oligarha Borisa Berezovskog ili Jevgenija Prigožina, osnivača paravojne organizacije Wagner, da Empoli vješto istražuje prirodu moći i čitatelja s lakoćom uvlači u priču.

Glavni lik romana je Vadim Baranov, čovjek je kojeg su zvali 'mag iz Kremlja'. Zagonetni Baranov prvo je bio kazališni redatelj pa producent reality showova da bi na kraju postao Putinova, to jest Careva, siva eminencija. Ali Baranov nije običan karijerist: upleten u sve mračnije tajne sustava koji je pomogao stvoriti, taj pjesnik zalutao među vukove napravit će sve da se iz njega izvuče. Naposljetku podnosi ostavku na mjesto političkog savjetnika, a glasine o njemu, umjesto da utihnu, samo se množe, i nitko nije u stanju razmrsiti istinu od laži. Jedne noći Baranov odluči povjeriti svoju priču pripovjedaču knjige...

Od rata u Čečeniji preko Olimpijskih igara u Sočiju pa sve do ukrajinske krize, Mag iz Kremlja veliki je roman suvremene Rusije koji, kako piše poznati francuski pisac, kroničar i literarni kritičar Frédéric Beigbeder, svojim jednostavnim pisanjem i zavodljivim stilom neviđeno realistički opisuje kulise ruske vlasti posljednjih dvadeset godina.

U recenzijama, Le Monde de Livres ističe kako 'roman baca svjetlo na tekuća politička zbivanja, ali će ih nadživjeti svojom neumoljivom lucidnošću i briljantnim stilom', dok New Statesman navodi kako 'uz vještog pripovjedača i tako bogat materijal nije nikakvo čudo što je Mag iz Kremlja privlačan, uvjerljiv roman koji potpuno zasluženo nosi status bestselera.'

Giuliano Da Empoli je esejist i politički savjetnik talijansko-švicarskog porijekla. Njegovo prethodno djelo, Inženjeri kaosa, posvećeno je novim majstorima političke propagande i prevedeno na dvanaest jezika. Mag iz Kremlja njegov je prvi roman, a prijevod na hrvatski donosi Ana Šagi.

Mag iz Kremlja dostupan je u svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 15,90 €.

Čitateljima tportala darujemo tri primjerka knjige 'Mag iz Kremlja', a dobitnici su Radmila Birač, Damir Magdić i Selime Delonga.