PUTUJE SE SVE VIŠE

Pogledajte najpopularnije turističke atrakcije na svijetu

12.09.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Zabavni parkovi pobijedili su na ljestvici najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu ozbiljne spomenike kulture. U prvih deset dominiraju američke destinacije, a čast ostatku svijeta obranio je Veliki bazar u Istanbulu

Jeste li ikad čuli za Everland ili Lotte World? Većina turista nikad nije planirala izlet u jedan od ovih tematskih parkova u Južnoj Koreji, a ipak ti su zabavni parkovi u Aziji uvršteni u 50 najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu pobijedivši na

rang ljestvici egipatske piramide (posjeti ih četiri milijuna ljudi godišnje), Taj Mahal (tri milijuna) i Stonehenge (milijun), piše Travel + Leisure.

Unatoč gospodarskoj krizi, na svijetu se sve više putuje, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije. Kina je postala treća najposjećenija zemlja sa 56 milijuna turista, a SAD i Francuska drže prvo i drugo, a Španjolska četvrto mjesto.

Zabavni parkovi privlače sve više posjetitelja, pa je tako pariški Disneyland privukao jednak broj posjetitelja kao crkva Sacré-Coeur. Među najposjećenijim turističkim atrakcijama vode ona u Sjedinjenim Državama što se objašnjava slabim dolarom. Kina i Indija vjerojatno imaju i veću stopu rasta turističkih posjeta, ali njihova statistika nije dovoljno precizna, objašnjava Travel + Leisure. Ipak Zabranjeni grad u Pekingu privukao je 2010. čak 13 milijuna posjetitelja.

Najposjećenija atrakcija na svijetu je Times Square u New Yorku koji 38 milijuna turista godišnje privlači predstavama na Broadwayu, megatrgovinama te hotelima za svaki raspon cijena. Na drugom je mjestu najveća zelena površina u New Yorku, Central Park, slijedi Union Station u Washingtonu koji turiste privlači arhitektonskim stilom svoje kolosalne zgrade, a s više od 70 outleta Union Station je i ozbiljna šoping destinacija.

Film 'Mamaurluk' sigurno je pomogao popularnosti Las Vegasa i njegovih slavnih hotela i zabavnih parkova koje godišnje posjeti gotovo 30 milijuna posjetitelja. Slapovi Nijagare na granici SAD-a i Kanade na petom su mjestu, a na šestom je terminal Grand Central u New Yorku s dućanima te slavnim Oyster Barom koji godišnje posluži dva milijuna svježih kamenica.

Popularna su odredišta i Faneuil Hall u Bostonu, a parkovi Disney u Orlandu i Kaliforniji na popisu su obaveznih obiteljskih destinacija. Američku dominaciju u prvih deset turističkih atrakcija zaključuje Istanbul čiji Veliki bazar iz 15. stoljeća godišnje posjeti 15 milijuna turista, piše Travel + Leisure.