OPASNI TRENDOVI

Pogledajte na što smo sve spremni radi mode

28.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Unatoč tome što brojni medicinski stručnjaci upozoravaju na štetnost vrtoglavih potpetica, one svoje mjesto redovito pronalaze u ormarima brojnih ljubiteljica mode. Trend modnih žrtava iza sebe ima već dugi niz godina iza sebe, dokumentarac iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća prikazuje kako su u svijetu mode trendovi uvijek bili stavljeni ispred zdravlja

Victoria Beckham nastavila je nositi vrtoglavo visoke potpetice Christiana Louboutina u prvih šest mjeseci trudnoće, a kasnije je pretrpjela iščašenje diska. Unatoč tome što brojni stručnjaci upozoravaju kako su vrtoglave potpetice poprilično nezdrave, potpetice je teško istjerati iz ormara zagriženih fashionistica.

Danas tanke, na špic i nevjerojatno visoke, potpetice ništa manje ne štete zdravlju od onih debelih, četvrtastih i drveni kakve su bile hit tijekom sedamdesetih godina. Upravo dokumentarni film iz toga razdoblja prikazuje na što su sve modne sljedbenice spremne te kako je moda često stavljanja daleko ispred zdravlja.

Kako piše Daily Mail, jedan liječnik u videu upozorava na opasne učinke koje nepraktični dizajn može imati na tijelo, ističući da to može dovesti i do eventualne operacije. Koljena su uvijek u savijenoj poziciji, a to ih dovodi u napeto i natečeno stanje, a može izazvati i artritis. 'Za vrijeme nošenja štikli svod stopala se uopće ne odmara u cipeli, a rezultat toga je da noga klizi prema naprijed te je pritišću rubovi cipele stvarajući ružne tragove na prednjem dijelu stopala, a to može dovesti čak do proširenih vena', rekao je liječnik tijekom videa. Drugi komentator u videu za visoke potpetice kaže kako su cipele s platformom 'smiješne' i 'opasne'.

Cipele s platformom popularnost su stekle počekom 1967. godine, a nastavile su biti hit sve do 1979., bile su dostupne različitim stilovima, od čizama do espadrila načinjene od materijala poput kože, drva, pluta i sintetičkih materijala.

Vivienne Westwood i i nekada vrlo popularne Spice Girls oživjele su ovaj trend tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća, a 1999. British Standards Institution (BSI), nakon nesretnog smrtnog slučaja jedne djevojke, izjavio je kako bi se cipele s platformom trebale prodavati uz zdravstveno upozorenje.