MODA ZA 2525. GODINU

Pogledajte majice, košulje i hlače s potpisom Clash of 9

29.10.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Ana Fucijaš i Marija Koštić, dvije mlade dizajnerice i kostimografkinje, nisu mogle izabrati bolji trenutak za predstavljanje svoje kapsula-kolekcije modnih dodataka i pomaknutih bazičnih odjevnih komada odjeće koju su nazvale 2W1SM SS/FW2525

Ove prve ozbiljne kišne i maglovite dane 2012. djevojke koje djeluju kao 2 Women 1 Sewing Machine (2W1SM) odlučile su svojom kolekcijom izmjestiti iz sive realnosti u ne tako daleku i puno magičniju, šareniju, zabavniju i otvorenu realnost 2525. godine. Kako bi izmještanje bilo što uspješnije, svoju su kapsula-kolekciju 2W1SM 2525 odlučile predstaviti putem istoimenog  filma koji je nastao u produkciji splitskog studija Baranda te pod vlastitim kreativnim vodstvom.

Ana i Marija se u filmu pojavljuju i kao modeli. Film je modno i fantazmagorično putovanje izmišljenim krajolicima uz zrno magije, kilograme šljokica i glazbenu podlogu Justina Martina. Fashion film ili modni film kao način predstavljanja dizajnerskog rada nije uvriježen na domaćoj modnoj sceni, što je činjenica koja ovaj filmsko-modni dragulj čini još dragocjenijim radom mladih dizajnerica koje su široj javnosti poznate i kao dobitnice druge nagrade Modnog ormara 2010., kada je međunarodni žiri oduševila njihova snažna i upečatljiva crno-zlatna kostimografska kolekcija nazvana Ptice/Birds. Ana Fucijaš i Marija Koštić djeluju i u sklopu dizajnerskog kolektiva Clash od 9, grupe od devetero dizajnera koji u posljednje dvije godine ugodno osvježavaju domaću modnu scenu.

Kapsula-kolekcija SS/FW2525 sastoji se izvanredno maštovite lepeze modnih dodataka među kojima se posebno ističu bogato dekorirane sunčane naočale, marame koje jednim pokretom postaju misteriozne i senzualne krinke, dovitljive ogrlice, prsteni inspirirani svijetom kukaca te ukrasi za kosu koji su kod određenih modela mutirali u raskošne ukrase za cijelu glavu. Osim začudne i zabavne kolekcije modnih dodataka koji bi se ukratko mogli opisati kao showstoppers, Ana Fucijaš i Marija Koštić dizajnirale su i malenu kolekciju bazičnih odjevnih komada - majica, košulja i (pre)uskih hlača odnosno tajica.

Ti osnovni odjevni predmeti su u interpretaciji 2W1SM-a zadržali svoj jednostavni kroj, no izrada u predimenzioniranim veličinama, izbor delikatnih, prozirnih i lepršavih tkanina u nježnim, pastelnim bojama i iznenađujući dodaci poput resica pozicioniranih na grudima ili lepršavih šlepova na stražnjem dijelu tajica ovu je mini kolekciju pretvorila u savršene odjevne parnjake modnim dodacima. Cijela je kolekcija predstavljena u filmu '2W1SM SS/FW2525', a pobliže ju je moguće promotriti i na fotografijama iz lookbooka koje je izradila fotografkinja Martina Kenji. Kapsula-kolekcija 2W1SM SS/FW2525 odgovor je na vječno žensko pitanje pred prepunim ormarom: 'Što obući?' koje su Ana Fucijaš i Marija Koštić servirale uz napomenu da je SS/FW2525 kolekcija koja, kako joj to i sam naziv govori, nema sezonu kojoj pripada, već je načinjena tako da se nosi bilo kada te da se ne diskriminira svrstavanjem u dnevnu ili večernju odjeću/dodatke.

Ana Fucijaš modna je dizajnerica, Marija Koštić je tekstilna dizajnerica. Obje su i kostimografkinje. Žive i rade u Zagrebu, stvaraju u svom posebnom svijetu, a rezultate svoga rada rado dijele sa svima. Djelić njihovoga svijeta, osim u kolekciji i filmu '2W1SM SS/FW2525', potražite i na 2W1SM Tumblru ovdje