SVEČANA PARADA

Pogledajte kako je kraljica Elizabeta II. proslavila rođendan

14.06.2014 u 17:15

  • +6

Rođendan kraljice Elizabete II

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Britanska kraljica Elizabeta II. sudjelovala je u u Londonu na tradicionalnoj godišnjoj paradi 'Trooping the Colour' kojom je službeno proslavila 88. rođendan. I ovogodišnja raskošna proslava je, kao i svake godine, okupila cijelu britansku kraljevsku obitelj te veliki broj gledatelja

Više od tisuću vojnika sudjelovalo je na tradicionalnoj godišnjoj paradi 'Trooping the Colour' kojom se obilježava službeni rođendan britanske kraljice Elizabete II. Britanska kraljica zapravo rođendan slavi dva puta - u travnju, kada je i rođena, ali prema starom običaju službena se proslava rođendana britanskih vladara održava druge subote u lipnju. U travnju se proslava obično održava u krugu obitelji, dok lje lipanjska proslava vrlo svečana i raskošna.

Parada je okupila i tisuće gledatelja koji nisu željeli propustiti paradu vojske, konje i glazbu. Parada zvana 'Trooping the Colour' (pozdrav bojama) potječe iz tradicionalnih priprema za bitku, kada su se iznosile boje pred vojnike kako bi ih oni vidjeli i mogli jasno raspoznati tijekom bitke.

Ceremonija je uključivala i prelijetanje aviona Kraljevskih zračnih snaga, koje je kraljevska obitelj promatrala s balkona Buckinghamske palače. Vrhunac prijelijetanja bili su avioni Red Arrows (Crvene strijele) koji su ispuštali dim u crvenoj, plavoj i bijeloj boji.

Kraljica i vojvoda od Edinburgha vozili su se u vintage kočiji, vojvotkinja od Cambridgea, vojvotkinja od Cornwalla i princ Harry zajedno su se vozili u drugoj kočiji. Princ od Walesa i princ William, vojvoda od Cambridgea, sudjelovali su u povorci jašući na konjima.