VJEČNA SLASTICA

Podravske kocke uvijek su hit

21.01.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Tko barem jednom nije probao Podravske kocke? Ako ste među rijetkima koji još nisu okusili ovaj slavni desert, krajnje je vrijeme da se bacite na pripremu

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

5 jaja
150 g šećera
85 ml ulja
100 g brašna
150 g škrobnog brašna (Gustina)
1 vrećica praška za pecivo
2 žlice kakao praha

Preljev:
1 ½ žlica šećera
sok od 1 limuna
200 ml vode

Krema I:
4 žumanjka
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice brašna
200 ml mlijeka
250 g maslaca (sobne temperature)

Krema II:
4 bjelanjka
na vrh noža soli
200 g šećera
100 ml vode

Glazura:
3 žlice vode
2 žlice šećera
1 žlica kakao praha
80 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Za tijesto:
pećnicu zagrijati na 175 °C. Brašno, Gustin, prašak za pecivo i kakao dobro izmiješati i prosijati. Jaja zajedno sa šećerom mikserom kremasto miješati oko 5 minuta. Lagano lijevati ulje, neprestano miješajući. Mješavinu brašna postepeno dodavati masi od jaja te lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom). Dno dubokog lima za pečenje veličine 35 x 22 cm prekriti papirom za pečenje. Tijesto izliti u lim, fino izravnati i staviti peći oko 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se potpuno ohladi, zatim jednom vodoravno prerezati i papir odvojiti od biskvita.

Za preljev: u manji lonac staviti šećer, limunov sok i vodu da kuha na srednje jakoj temperaturi oko 10 minuta. Sirup ostaviti da se ohladi.

Za kremu I: žumanjke, šećer i vanilin šećer mikserom dobro izmiješati. Dodati brašno, dobro izmiješati i na kraju umiješati mlijeko. Staviti na paru da kuha (neprestano miješajući) dok se krema ne zgusne (oko 5 minuta). Lonac s kremom ne smije dodirivati vodu! Kremu skloniti s pare i ostaviti da se potpuno ohladi. Maslac sobne temperature kremasto mikserom izraditi. Žlicu po žlicu hladne kreme dodavati maslacu, neprestano miješajući.

Jedan biskvit staviti na odgovarajuću podlogu, preliti polovinom hladnog sirupa i premazati kremom od žumanjaka (krema I). 2 – 3 žlice kreme ostaviti sa strane za premazivanje ruba kolača. Na kremu položiti drugi biskvit i preliti ga preostalim sirupom. Zatim preostalom kremom (2 – 3 žlice) premazati rubove kolača.

Za kremu II:
bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Šećer i vodu staviti u manji lonac da zakuha. Kad zakuha, nastaviti kuhati sve dok se ne dobije gusti sirup, gustoće kao tekući med (oko 6 minuta). Sirup u tankom mlazu lijevati u snijeg od bjelanjaka i pri tom neprestano mikserom miješati. Zatim posudu staviti u hladnu vodu i nastaviti miješati 4 – 5 minuta dok se snijeg od bjelanjaka (šaum) malo ne ohladi. Kremom II (šaumom) premazati biskvit i fino izravnati.

Za glazuru:
u mali lonac staviti vodu, šećer, kakao, čokoladu i maslac i na laganoj vatri, miješajući otopiti. Skloniti sa štednjaka, pustiti da se malo ohladi i glazurom kolač premazati. Kolač ostaviti u hladnjaku preko noći.

Savjet: prije posluživanja kolač je potrebno izvaditi iz hladnjaka i ostaviti najmanje ½ sata na sobnoj temperaturi, da krema malo omekša. Kolač narežite kad omekša, jer se tada fino i lagano reže, bez lijepljenja glazure i šauma za nož.