ČUDNI NAZIVI

Pod kojim nam imenima podvaljuju šećer u hrani

07.11.2014 u 08:32

Bionic
Reading

Pomalo je zastrašujuće vidjeti što sve proizvođači hrane neće smisliti kako bi sakrili šećer koji stavljaju u gotovo sve svoje proizvode

Možda se čini kako se stručnjaci za prehranu cijelo vrijeme međusobno svađaju o tome što je dobro, a što nije, ili često mijenjaju mišljenje o tome, no nedavno su se svi složili oko jedne stvari – bilo bi dobro da svi smanjimo unos šećera, piše Women's Health

Nažalost, to i nije tako lako. Naljepnice na proizvodima često ne navode koliko šećera biste trebali dnevno pojesti (oko pet posto cjelokupne dnevne prehrane što je otprilike šest žličica).

No to nije jedina stvar koju proizvođači hrane ne stavljaju na svoje naljepnice. Često je u raznim proizvodima šećer kojem u njima nema mjesta.

Postoji čak 56 raznih imena kojima proizvođači hrane skrivaju šećer u svojim artiklima. Nektar agave, dextran, galaktoza, laktoza, rižin sirup, zlatni sirup, maltodextrin, karamela, fruktoza, glukoza, dijataza, maltoza, sirup slada, muscovado i floridski kristali su samo neka od imena za šećer s te poduže liste

Profesor pedijatrije na odjelu endokrinologije na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu Robert Lustig kaže da proizvođači hrane često šećer stavljaju na sedmo, osmo i deveto mjesto u listi sastojaka kako bi nas na taj način pokušali prevariti o njegovoj količini u proizvodu.

'No kad se svi ti šećeri različitih imena zbroje, trebao bi biti na prvom mjestu', kaže Lustig.