ZA SVE KREATIVCE

Počinje prvo hrvatsko natjecanje Hacking Ikea

09.05.2016 u 12:48

Bionic
Reading

Festival Design District Zagreb i Ikea kao partner projekta pozivaju sve zaljubljenike u Ikea proizvode i uradi sam kulturu, dizajnere, ali i entuzijaste da se uključe u prvo natjecanje Hacking Ikea u Hrvatskoj. Hakiranje Ikea proizvoda proces je stvaranja novih, jedinstvenih rješenja za opremanje doma intervencijom u postojeće Ikeine proizvode, a cilj ovog natjecanja jest motivirati i ohrabriti što više ljudi da razmišljaju izvan okvira i upotrijebe maštu, znanja i vještine kako bi namještaj za svoj dom personalizirali i prilagodili vlastitim navikama, potrebama i željama

Hakiranje postojećeg dizajna nedavni je fenomen koji je zahvatiodizajnere diljem svijeta. Hakiranje Ikea proizvoda jedan je odnajzamjetnijih izražaja ovoga pokreta koji obilježavademokratičnost, a individualizacijom komercijalnih proizvoda mogu sebaviti i profesionalci i amateri.

Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani, neovisno o profesionalnom statusu, dobi ili državljanstvu, a prijave su otvorene do 31. svibnja na web-stranici designdistrict.hr. Imena finalista koje će selektirati profesionalni dizajneri i predstavnici tvrtke Ikea temeljem motivacijskog pisma i referentnih radova bit će objavljena 2. lipnja, a finale natjecanja održat će se od 16. do 19. lipnja 2016., za vrijeme trajanja festivala Design District Zagreb

Tema natjecanja Hacking je 'Život u kuhinji i oko nje', a zadatak finalista koji će biti izabrani da sudjeluju u natjecanju jest prenamjena i/ili dorada bilo kojeg Ikeinog proizvoda kako bi oni dobili novu (ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, blagovaone ili smočnice vezano za pripremu, konzumaciju ili skladištenje hrane. Svaki finalist imat će na raspolaganju budžet od 1.000 kuna za nabavku Ikeinih proizvoda koje će hakirati.

Pobjednik natjecanja Hacking Ikea osvojit će sudjelovanje na manifestaciji 'DemocraticDesign Days' te priliku da o produkt dizajnu uči nasamome izvoru dizajnerskih ideja i rješenja tvrtke Ikea – u švedskomegradu Älmhultu gdje je smještena Ikea of Sweden AB, kompanija zaduženaza dizajn i razvoj Ikeinog asortimana, a za ostale finaliste švedski proizvođač namještaja osigurao je vrijedne poklon-kartice.