RASHLADITE SE

Poboljšajte kvalitetu stanovanja ljeti

Bionic
Reading

Vrući ljetni dani često unose nervozu i nelagodu, a pogotovo onima koji nemaju priliku osvježiti se u moru, jezeru ili obližnjoj rijeci. Jedan od korisnih načina za izbjegavanje bilo kakvih nelagoda jest poboljšati kvalitetu stanovanja te utočište i spas od velikih vrućina kvalitetno osigurati unutar vlastitog doma

Jedan od imperativa opremanja prostora, u kontekstu ljetnog perioda, jest osiguranje kvalitetnog hlađenja. Ono podrazumijeva uređaj primjerenog kapaciteta, s obzirom na veličinu prostora, kao i njegovu pravilnu postavu. Onemogućavanjem direktnog strujanja hladnog zraka prema zonama u kojima se najčešće boravi – sjedenje i blagovanje, sam boravak učinit će puno ugodnijim i zdravijim.

Ugodno osvježenje bit će i tuširanje u vlastitoj kupaonici. Doživljaj možete pojačati uvođenjem hidromasažnog elementa, koji se jednostavno ugrađuje na zid u prostoru tuš kabine ili ugradnjom hidromasažne ležeće kade. Osim osvježenja hladnom vodom, hidromasaža će dodatno pokrenuti cirkulaciju i regenerirati umorno tijelo. Wellness ugođaji vlastite kupaonice bit će odlična zamjena za sve oblike osvježenja koji su vam trenutačno nedostupni!

Vizualno osvježenje, a ujedno i bitna komponenta kvalitete stanovanja, je otvaranje pogleda prema vanjskom prostoru i uvođenje vizura u sam interijer. Ovaj će potez biti osobito kvalitetan ako se pogled pruža prema zelenim ili vodenim površinama, koje će na taj način postati sastavni dio prostora. Otvaranjem pogleda omogućeno je i povećano uvođenje dnevne svjetlosti, koja će uz odgovarajuću vanjsku zaštitu od sunca stvoriti dojam prozračno - fluidnog prostora.

Nedostatak vizura sa zelenim površinama nadomjestite postavljenjem sobnog bilja. Različite vrste biljaka svojim će oblicima, bojama i veličinama podići kvalitetu stambenog prostora na način koji se ne može postići nijednim drugim elementom opremanja. Biljke u prostoru stvaraju posebne odnose, naglašavaju kolorit i osvježavaju ga.

Predvečer, kada vanjske temperature postanu nešto ugodnije, opustite se u vlastitom vrtu, na terasi ili balkonu. Svima onima koji te prostore još uvijek koriste kao odlagališta suvišnih predmeta, a ne kao prostore za opuštanje na otvorenom, savjetujemo hitnu radnu akciju s ciljem poboljšanja kvalitete stanovanja. Kontakt vanjskog i unutarnjeg stambenog prostora je nužan, jer pruža mogućnosti druženja i blagovanja na otvorenom, igru djece na svježem zraku i stvaranje osjećaja povezanosti s okolišem. Ovakvom povezanošću raste i kolektivna svijest o očuvanju i uređenju okoliša u kojem živimo.

Funkcionalan raspored prostorija, namještaja i uređaja bitan je element za poboljšanje kvalitete stanovanja. Funkcionalnost nužno osigurava uskraćivanje svih nepotrebnih radnji, procesa, komunikacija i pokreta, koji će sačuvati energiju i skratiti vrijeme potrebno za izvršavanje kućnih obaveza.

Kvaliteta stanovanja odraz je različitih prostornih elemenata i njihovih međusobnih odnosa. No skladni obiteljski odnosi temelj su bez kojeg sve ostale komponente nemaju uporište da bi stvorile ono čemu su i namijenjene - ugodan dom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr