PRADA NA MILANSKOM TJEDNU MODE

'Platforme su mrtve, barem za iduću sezonu'

25.09.2009 u 15:19

Bionic
Reading

Nakon nekoliko sezona prevlasti debelih platformi i vrtoglavo visokih peta, iduće bi nam proljeće i ljeto trebalo donijeti olakšanje, barem kad su u pitanju cipele

'Platforme su mrtve, barem za iduću sezonu', proglasila je dizajnerica Miuccia Prada predstavljajući svoju novu kolekciju za proljeće i ljeto 2010. na Milanskom tjednu mode. Osim skraćivanja peta i istanjivanja debelih đonova, iduće nam godine predstoji i drastično skraćivanje odjeće.

Just Cavalli, Prada, C'N'C Costume National, Giorgio Armani, D&G, Blugirl i drugi, pokazali su pregršt ultrakratkih haljinica, suknjica i vrućih hlačica, nabora, volana i balon-krojeva. Unatoč tome, prikazane kolekcije nisu toliko odisale seksipilom, već više skromnošću. Čak su i cipele manje upadljive nego dosad. Peta je niža, a Armani ju je čak sveo na minimum pokazavši sandale ravnih đonova. No zato su dizajneri, valjda u namjeri da razvedre ove tmurne recesijske dane, svoje modele obojili u žive boje zamijenivši klasičnu crno-bijelu kombinaciju razigranim ljetnim bojama.

Kolekcija Giorgia Armanija prštala je tako jarkim bojama i optimizmom čime se htjelo dati do znanja da veliki majstor nema problema sa zdravljem unatoč svojih 75 godina i navodnim problemima s hepatitisom. Prada je inspiraciju potražila na plažama šezdesetih godina prošlog stoljeća, a slike iz tog vremena poslužile su kao zanimljiv uzorak na retro modelima. 'Kaubojke u pijesku' tema je kolekcije za mlade dizajnerskog tima D&G za koju su im uzori bile Kate Moss i Brigitte Bardot iz vesterna 'Viva Maria'. Za iduće ljeto oni predlažu traper korzete, čizme s resicama, kratke mini suknje i haljine omekšane čipkom i tilom.