BLAGO NJIMA

Pingvine nimalo ne plaši stati na vagu

03.11.2015 u 12:16

Bionic
Reading

Ljudi se nerado važu, a pingvini ne zaziru od kojeg kilograma viška – pogotovo prije mitarenja


Slatki debelokljuni pingvin (Eudyptes pachyrhynchus) Munro koji stanuje u australskom Zoološkom vrtu Taronga nema ništa protiv stati na vagu. Osim što će saznati koliko kilograma mu nedostaje za mitarenje, dobit će i riblju poslasticu.

Mali Munro trenutačno ima nešto više od tri kilograma pa mu je vrijeme da počne malo više jesti – oko kilogram ribe dnevno – kako bi dostigao željenih pet kilograma težine. Višak kilograma istopit će se kad bude mijenjao perje jer u tih dva do tri tjedna neće jesti.


Pingvini tijekom mitarenja prestaju biti vodootporni pa provode vrijeme na kopnu. Jednom kad im novo perje dovoljno naraste, ponovno mogu u vodu.

Debelokljuni pingvini vrlo su društvene životinje pa nemaju ništa protiv ljudske blizine. Kako ih vesele i nova okruženja, Munro će se tijekom tri tjedna mitarenja šetati zoološkim vrtom kako bi održao kondiciju.

Munro je u zoološkom vrtu završio jer je mogući prenositelj bolesti pa se ne smije vratiti u divljinu. No simpatičnog pingvina to nimalo ne smeta – potpuno se odomaćio u Tarongi.