LICE BEZ MANE

Pet pravila za blistavu kožu u 40-ima

03.04.2016 u 07:50

Bionic
Reading

Njegovana i lijepa koža imperativ je za ženu u svakoj životnoj dobi, a kako su stručnjaci s godinama otkrili što odgovara kojem tipu i zašto je pametnije u nekim godinama više ili manje koristiti određene proizvode, treba to iskoristiti i tako dobiti moćne saveznike

Mladolik izgled i lijepa koža lica odavno nisu rezervirani samo za mlade dame u 20-im ili 30-im godinama jer kako vrijeme odmiče, postoje nova rješenja kojima možemo postići odlične rezultate. Uz samo malo više truda i posvećenosti, koža i u 40-tima može biti blistava i nježna.

Birajte proizvode prema tipu kože

Bez obzira na cijenu ili poznati brend mlijeka, gela ili primjerice micelarne otopine za čišćenje lica, prije svega je važno znati koji tip kože imate. Za suhu je kožu važno da proizvod njeguje i hidratizira, dok je za normalnu kožu dobar pjenasti proizvod. Magazin Prevention nakon razgovora s dermatolozima zaključuje kako s normalnim tipom kože nećete pogriješiti ako uzimate proizvode s alfa-hidroksi kiselinama jer su pogodne za kožu oštećenu suncem, zadebljanu ili suhu, gdje izbijanja prištića nisu problem. Ako pak imate problema s aknama i prištićima, bolje su beta-hidroksi kiseline. Takvi proizvodi probiju kroz masnoću u pore i ljušte stanice kože koje su unutar uljne žlijezde koje mogu začepiti pore pa smanjujete rizik za prištiće.

Serumi za kožu su poželjni

A zašto baš serumi? U ovoj dobi koži treba malo više tetošenja, a većina njih ima 'antiage' sastojke kojih nemaju klasične kreme. Također, birajte posebno serume za dan i noć. U onim dnevnim neka od sastojaka budu resveratrol, snažan antioksidans koji se dobiva iz biljaka i voća poput grožđa te vitamini C i E jer će spriječiti upalne procese na koži. Uvečer se preporučuju serumi koji sadrže retinol, odnosno derivat vitamina A. Takvi serumi mogu pomoći kod uklanjanja površinskog sloja odumrlih stanica kože, povećavaju proizvodnju novih stanica i kolagena koji je važan za elastičnost. Serum s retinolom je važno nanositi uvečer jer može imati loš učinak u dodiru sa sunčevim svjetlom.

Nije dovoljno koristiti samo kreme

Jedno od najvažnijih pravila njege kože iznad 40. godine života, svakodnevna je zaštita od sunca i njegovih štetnih zraka koje, između ostalog, pospješuju stvaranje bora. A tu s i mrlje te druge nejednakosti na koži koje nastaju ako se ne štitite od sunca. Srećom pa postoje kreme, pa i preparativna kozmetika koja u sebi sadrži SPF faktor.

Sve što unosite u organizam vidi se i na koži

Baš kao što je važno za zdravlje organizma i vitku liniju, prehrana prepuna voća, povrća, cjelovitih žitarica i sa što manje prerađene hrane, vidjet će se i na koži. Također, važno je birati namirnice koje su bogate probioticima jer imaju protuupalno djelovanje pa umanjujete šansu za prištiće i druge nejednakosti na koži. Sve dobre bakterije koje su u organizmu i probavnom traktu djeluju iznutra prema van, bez obzira na to što mi to ne vidimo.

Zatražite pomoć kada je potrebna

Serumi i zaštita od sunca, uz organsku hranu i zdrav način života općenito, pomoći će da vaša koža izgleda sjajno i njegovano, ali ponekad nećete moći sami riješiti neke probleme. Pronađite dobrog dermatologa koji će znati koji bi primjerice tretman ili proizvod pomogao kod različite pigmentacije, nejednakosti ili problema s aknama. Uložite li malo više već sada u njegu, sigurno ćete biti zadovoljniji kada dođu pedesete.