TRENDI ŠARENILO

Patchwork namještaj za veseliji dom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Patchwork je, kao sastavni dio trendova modne industrije, svoje mjesto zauzeo i u dizajniranju namještaja te uređenju interijera. Ove se godine nameće kao jedan od obaveznih stilova pri uređenju, a način njegove primjene odaberite prema vlastitom ukusu

Patchwork uzorak, načinjen od komada različitih materijala, boja i uzoraka ili sastavljen od iste vrste materijala, koji može biti i recikliran, već je davno prisutan u modnom svijetu. Ženski modni detalji poput torbica, šešira, cipela ili kompletni komadi odjeće vrlo su atraktivni u patchwork izvedbi. Modni trendovi uvelike utječu na trendove uređenja interijera, pa je i patchwork postao zanimljiv i poželjan kao stilski element u prostoru.

S obzirom na svoju osebujnost i naglašenost, patchwork je poželjno primijeniti u detaljima ili na pojedinačnim elementima opreme prostora kako bi njegova osobitost došla do punog izražaja. Spajanjem komada različitih materijala i formi dobivaju se interesantne dekorativne tkanine za tapeciranje garnitura za sjedenje, fotelja, stolica, dekorativnih jastučića, zastora, prekrivača ili podnih prostirki i tepiha.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svi ljubitelji patchworka uz malo volje i mašte mogu i sami kreirati dekorativnu tkaninu od odabranih uzoraka materijala te unijeti dio svoje osobnosti i kreativnosti u vlastiti dom. Osim toga, vlastitom kreacijom uklopit ćete boje patchwork tkanina s već postojećim elementima u prostoru te ga na taj način još više istaknuti kao dekoraciju prostora.

Patchwork tkanine su idealne kao zidne obloge, jer se lako skidaju i održavaju, a zidnu plohu čine dekorativnom i maštovitom. Patchwork uzorak se preporučuje postaviti samo na jednu zidnu plohu, kako svojom dominantnošću ne bi potisnuo ostale važne elemente prostora u drugi plan. Šarenilo uzoraka i boja, tipično za patchwork tkanine, šarmantno je i dopadljivo te nadasve originalno.

Ovakav uzorak može biti zanimljiv za sve prostore doma. U dnevnom boravku se može pojaviti na sofama, foteljama ili tepisima, u spavaćim sobama na prekrivačima za krevete, a dječju sobu može pretvoriti u izrazito dinamičnu, razigranu i vedru baš kao što to i priliči uređenju takve sobe.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Osim kroz dekorativne tkanine, patchwork se može primijeniti kao ideja u stvaranju teksture i strukture drvenih ili metalnih ploha, sačinjenih od istovrsnih ili raznovrsnih komadića. Kreiranjem namještaja od ovakvih patchwork drvenih ili metalnih ploha stvaraju se vrhunski komadi namještaja, koji postaju pravi ukras prostora. Ne začuđuje činjenica da je upravo patchwork inspiracija mnogim dizajnerima namještaja, jer takvi elementi prostornog uređenja zadivljuju svojom originalnošću i nalaze svoje mjesto u svakom domu bez obzira na stil uređenja.

Patchwork je svojevrsni stil života i osobito ga odabiru pojedinci rasterećeni pravila i želje da se prilagode okolini. Patchwork svojim snažnim koloritom, izražajem i originalnošću simbolizira slobodu uma i daje pojedincu priliku da se do kraja izrazi kroz prostorno uređenje.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi