Eiffelov toranj najprepoznatljiviji je simbol Pariza

Pariz

24.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Grad Svjetlosti za mnoge je najljepša metropola svijeta, bilo da se ocjenjuje ljepota njegovih građevina, impozantnost spomenika, jedinstveni urbanizam, boemski duh ili zabava. Pariz je poznat i kao prijestolnica mode te grad ljubavi koji u svojim muzejima

ŠTO VIDJETI

Eiffelov toranj – jedan od najprepoznatljivijih simbola grada na Marsovom je polju za Svjetsku izložbu 1889. podigao poznati graditelj metalnih konstrukcija Gustave Eiffel. Posjetitelji s njega mogu uživati u nezaboravnom pogledu na cijeli Pariz ili posjetiti neki od luksuznih i skupih restorana.

Muzej Louvre – središnje mjesto francuske i svjetske kulturne baštine pruža pregled umjetničkog stvaralaštva od prvih civilizacija do modernih vremena. Uz najopsežniju zbirku antičke umjetnosti i neprocjenjivu zbirku europskih umjetnika iz svih razdoblja do kraja 19. stoljeća, u Louvreu je i najpoznatija slika na svijetu, Da Vincijeva 'Mona Lisa'.
Muzej d'Orsay – najveća zbirka umjetnina iz razdoblja impresionizma i postimpresionizma otvorena je u preuređenoj palači željezničke stanice uz obale Seine. http://www.musee-orsay.fr/

Centar Georges Pompidou - poznat i kao Beaubourg, prema četvrti u kojoj se nalazi, izgrađen je 1977, a sastoji se od Javne informativne knjižnice, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Centra za muziku i akustična istraživanja. Nazvan je po Georgesu Pompidouu, koji je za svog predsjedničkog mandata pokrenuo ideju o izgradnji centra.

Katedrala Notre Dame - katedrala je remek-djelo gotičke umjetnosti, s velikom zbirkom dragocjenosti i umjetnina dostupnoj posjetiteljima.

GASTRO
Francuska kuhinja svijet je za sebe, a način na koji je Francuzi doživljavaju najbolje opisuje podatak da su zatražili da njihovu gastronomiju UNESCO prihvati kao svjetsku kulturnu baštinu. Pariški restorani prikazuju je u najboljem svjetlu, no zadovoljstvo će pronaći i oni koji ne žele tipičan meni od sedam sljedova ili planiraju proći jeftinije. Mnoštvo je restorana gdje se turistički obrok (bez pića) može dobiti i za desetak eura, dok se po zalogajnicama može proći još jeftinije. Uz obrok je neizbježno vino, a cijena butelja u kavanama ili restoranima kreće se od deset eura do astronomskih iznosa dostižnih samo najbogatijima.

ŠOPING
Prijestolnica mode vrvi skupim dizajnerskim trgovinama, ali i mjesta gdje je moda dostupna svima, posebno ako se u Parizu zateknu u vrijeme drastičnih rasprodaja početkom godine i u ljetnim mjesecima. Najluksuznije marke koncentrirane su u trokutu između avenije Champs-Elysées, avenije Montaigne i Rue François 1er te uz Rue du Faubourg St-Honoré. Brojne robne kuće mogu se pronaći na bulevaru Haussmann, a najjeftinija u gradu je Tati.

NOĆNI ŽIVOT

Simbol razuzdanog Pariza, kabare Moulin Rouge na Pigalleu, još uvijek zabavlja brojne goste, koji u njemu kao u zlatna vremena mogu doživjeti kan-kan. Zabava u stilu prošlih vremena živi i u četvrti Marais, a turisti rado posjećuju kafiće i klubove između poznatog Champs-Elyséesa (Slavoluk pobjede) i Trocadéra. Noću žive i kvartovi poput Bastille, Ménilmontanta, ulice Oberkampf te Bellevillea van centra. Klubovi rade gotovo cijelu noć, a u cijenu ulaznice uglavnom je uračunato i jedno piće.

JAVNI PRIJEVOZ
Sustav gradskog prijevoza kvalitetan je i nije skup, a svim autobusima, metroima i tramvajima upravlja poduzeće Régie Autonome des Transports Parisiens. Više je taksi kompanija, no u večernjim satima, posebno vikendom, potražnja je povećana pa se prijevoz treba naručiti telefonom.