važnost redovnih pregleda i samopregleda

Panel #breastfriend edukativna je uvertira u listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

04.10.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Cilj panela je skrenuti pozornost na važnost pružanja psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima, kao i edukacija javnosti o važnosti redovnih pregleda i samopregleda

Mjesec listopad je poseban mjesec jer je posvećen borbi protiv raka dojke. Samim time, vrijeme je kada se diljem svijeta ističe važnost prevencije, ranog otkrivanja i podrške osobama koje se suočavaju s ovom bolešću. Uvod u ovaj mjesec već 24 godine je Dan ružičaste vrpce, simbol solidarnosti i nade. Tijekom listopada, mnogi se pridružuju kampanjama, noseći ružičaste vrpce i sudjelujući u događanjima kako bi podigli svijest o važnosti redovitih pregleda i istraživanjima raka dojke. Jedan od pokretača raznih akcija u Hrvatskoj je Europa Donna Hrvatska - hrvatski forum za borbu protiv raka dojke koji je dio europske koalicije i time krovna udruga za borbu protiv raka dojke u Hrvatskoj. Neprofitna organizacija radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju, palijativnu skrb kao i na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti.

U povodu mjeseca borbe protiv raka dojke, 5. listopada, s početkom u 15:00 sati, u Kaptol Boutique Cinema održat će se poseban panel #breastfriend u organizaciji Tekstilprometa i Europa Donna Hrvatska. Glavna tema panela je „kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom“, pa će se razgovarati o tome s kakvim se sve stresovima i strahovima oboljele osobe suočavaju, kako sačuvati sebe, a i svoje bližnje u takvim okolnostima. Cilj događaja je skrenuti pozornost na važnost pružanja psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima jer bolest ne pogađa samo oboljelu osobu već i njenu obitelj, prijatelje, kolege, cijeli krug ljudi u njenom okruženju.

Panel će okupiti stručnjake, aktiviste i pojedince koji se svakodnevno susreću sa situacijama suočavanja s dijagnozom, sudjeluju u postupku liječenja, ali i one koji imaju osobno iskustvo s bolešću. Moderatorica panela bit će Antonija Blaće, a kao govornici, na panelu će prisustvovati: doc.dr.sc. Vesna Ramljak, dr.med., predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska i voditeljica odjela za citologiju KBC Sestre milosrdnice; dr.sc. Andrej Roth, dr.med., spec. kirurg, subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije; izv.prof.dr.sc. Lovorka Brajković, klinički psiholog; Sanja Šutej, pacijentica i Luka Vidović, mađioničar.

Tim povodom, Tekstilpromet priprema posebnu listopadsku akciju prikupljanja sredstava, u kojoj će moći sudjelovati svi građani. U srcu ove hvalevrijedne inicijative stoji mladi dizajner Ivan Friščić, čiji je inspirirajući dizajn platnene torbe simbol podrške oboljelima od raka dojke. Platnena torba je pažljivo oblikovana s posebnim naglaskom na detalje, odražavajući snagu, hrabrost i zajedništvo u borbi protiv raka dojke. Prigodnu torbu s potpisom domaćeg dizajnera Ivana Friščića, zainteresirani će moći kupiti u svim trgovinama Tekstilprometa, te putem web trgovine. Svaka kupnja torbe postaje izraz solidarnosti i nade za oboljele od raka dojke. Sav prihod od prodaje torba bit će doniran udruzi Europa Donna Hrvatska.