RECEPT STARIH GRKA

Palačinke bez jaja i mlijeka? Preslasne su

10.03.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, poznatim lošinjskim kuharom Adrijanom Nikolićem te s povjesničarima i poznavateljima povijesti otoka, istražila je utjecaj antičkog nasljeđa u gastronomiji. Izdvojili smo jedan jednostavan, a slatki recept za antičke palačinke

Grci su jeli zdravo, a priprema jela im je bila jednostavna.

Arhaične palačinke - Itria

Sastojci:
100 g glatkog brašna
8 žlica meda
1 žlica sjemenki sezama
1 žlica maslinova ulja
200 ml vode

Priprema

Brašno prosijte u jednu zdjelu, postupno ulijevajte vodu i pjenjačom miješajte da se ne stvore grudice. Dodajite, također postupno, polovinu meda (4 žličice). Zagrijte teflonsku tavu, ubacite sjemenke i pržite dok ne dobiju lijepu žutu boju. Prebacite ih u zdjelicu. Tu istu tavu namažite uljem, ulijte ¼ smjese u tavu na način da od nje oblikujete okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu (ukupno 4 palačinke). Pečene palačinke stavite na pladanj, premažite preostalim medom, pospite sjemenkama i poslužite.

Ova slastica bila je vrlo popularna u antičkoj Grčkoj. Oko kazališta uvijek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledatelji bi kupovali i jeli ovu slasticu tijekom pauza između činova.