OD ARSENA DO ALUMINIJA

Ovo su toksični sastojci koji se nalaze na našim tanjurima

06.12.2014 u 08:23

Bionic
Reading

Namirnice koje svakodnevno konzumiramo i za koje mislimo da su zdrave, zapravo sadržavaju štetne sastojke

Arsen je vjerojatno najpoznatiji otrov na svijetu, a zadnji puta ste razmišljali o njemu dok ste čitali ili gledali nekakav krimić. No arsen vam je puno bliže nego što mislite, kao i neki ostali toksični metali i polumetali. Istraživački novinari britanskog Channela 4 proveli su istragu i otkrili da se otrovi nalazi svuda oko nas, uključujući i na našim tanjurima! Nalazi se u različitim namirnicama, doduše u malim količinama, ali još nisu provedena istraživanja kako otrovi u tim namirnicama dugoročno utječu na ljudski organizam. Gdje ih sve ima?

Povrće i žitarice
Otrovni metal kadmij nalazi se u gotovo svom povrću, kao i cjelovitim žitaricama. Razlog je taj što ga povrće i žitarice povlače iz tla u kojemu se nalazi. Taj je metal kancerogen, a posebno šteti zdravlju bubrega. Vrlo sporo se razgrađuje pa se dugo zadržava u bubrezima i jetri. Ironija je u tome što povrće i žitarice jedu ljudi koji paze na zdravu prehranu, a pritom ne znaju da unose i otrov u sebe. No, ne treba paničariti. Kadmij se uglavnom nalazi na površini biljke pa se zato preporučuje dobro prati svaku namirnicu.

Meso velikih riba
Nažalost, u ocean se odbacuje živa koja nastaje u industrijskoj proizvodnji. Živu potom konzumiraju ribe iz mora. Najviše žive ima u velikim ribama jer one jedu one manje ribe. Najveće količine žive pronađene su tako u mesa morskoga psa i tune. Nije riječ o velikim količinama, ali svejedno mogu prouzročiti probleme posebno ako se takva riba često konzumira. Živa izaziva depresiju, tremore, nesanicu, glavobolje i promjene u osobnosti, a posebno je opasna za trudnice.

Slatkiši
U slatkišima je pronađen aluminij. Proizvođači ga koriste za bojanje bombona. Količine su male, ali aluminij može prouzročiti čitav niz zdravstvenih problema, posebno ako se takve namirnice dugotrajno konzumiraju. Aluminij uzrokuje promjene u mozgu pa se mogu javiti bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove, a čak i multiple skleroze. Najpametnije je izbjegavati slatkiše, ali i ostalu industrijski prerađenu hranu koja ga također može sadržavati.

Meso divljači
Meso divljega zeca, srne ili nekih ptica na glasu je kao zdravo jer je riječ o životinjama koje žive u prirodi i zdravo se hrane. To je istina, ali problem je otrov koji ostaje u njima kada ih ulove lovci. Divlje životinje najčešće se ubijaju lovačkim puškama, odnosno mecima koji sadržavaju kuglice baruta. Te kuglice se kasnije vade iz mesa, ali katkada ostanu vrlo opasne i otrovne krhotine. Riječ je o olovu koje je vrlo opasno za ljudsko zdravlje i može izazvati ozbiljne probleme, ponajprije u mozgu. Ako ne jedete često takvu hranu, onda nema potrebe za zabrinjavanjem.