OD LJUBIČASTE DO ZELENE

Ovo su najšarenije plaže na svijetu

19.04.2013 u 10:07

Šarene plaže

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Klasičnu pješčanu plažu zamišljamo kao kombinaciju žutog pijeska i plavog mora. Ali neke su poznate upravo po neobičnoj boji pijeska, od ljubičaste, narančaste ili zelene do raznobojnih nijansi nalik duginom spektru boja na istom mjestu

Većini plaža trebaju suncobrani, ležaljke i ručnici kako bi postale živopisnije, no neke su šarene samo zbog boje svoga pijeska. Može ih se pronaći na svim morima od Mediterana do dalekog Novog Zelanda.

Crveni pijesak
Crvena plaža, Santorini

Ova plaža na Santoriniju poznata i pod imenom Kokkini nalazi se ispod crvenih litica što se izdižu iz kristalno plavih mediteranskih voda. I ovdje je za boju pijeska zaslužna vulkanska prošlost. Preciznije, stijene bogate željezom ohlađena su lava vulkana koji je 1450. prije Krista potresao Santorini. U novije vrijeme plaža je postala popularno mjesto za uživanje kraj mora, no ljeti ju je preporučljivo posjetiti rano ujutro ili navečer kako bi izbjegli teške vrućine.

Crni pijesak
Plaža Muriwai, Novi Zeland

Tamni pijesak rezultat je vulkanskih erupcija u prošlosti, odnosno miješanja tla sa željezom, titanom i drugim vulkanskim materijalima. Plaža Muriwai proteže se 50-ak kilometara uz obalu Tasmanijskog mora, a osim po crnom pijesku poznata je i kao stanište morskih ptica između kolovoza i ožujka. Plaža je 40-ak minuta vožnje udaljena od središta Aucklanda pa ako se nađete na Novom Zelandu, možete ju jednostavno obići na kraćem izletu. Mjesto je odlično i za surfanje.

Zeleni pijesak
Plaža Papakōlea, Havaji

Smještena na južnom dijelu havajskog Velikog otoka, Papakōlea je poznatija pod nazivom 'plaža zelenog pijeska'. Taj je pijesak boju dobio od olivina, kristala iz okolnih stijena. Iako je plivanje kraj ove plaže dozvoljeno, zbog jakih valova uglavnom nije preporučljivo, kao ni skupljanje zelenkastih kristala kojima je ipak, najčešće, teško odoljeti.


Rozi pijesak
Otok Harbour, Bahami

Poznata plaža rozog pijeska na bahamskom otoku Harbour boju je dobila od slomljenih komadića koralja i ostalih morskih organizama rozog oklopa koji žive na koraljnim grebenima što okružuju plažu. No na otoku Harbour rozi se pijesak može pronaći i na suprotnoj, atlantskoj strani, na plažama poznatima kao Lighthouse Beach, Surfer's Beach, Winding Bay Beach itd.

Ljubičasti pijesak
Plaža Pfeiffer, Kalifornija

Jedinstveni ljubičasti pijesak može se pronaći na kalifornijskoj plaži Pfeiffer, gdje je tlo bogato kvarcom i mineralima iz okolnih brda uz obale Tihog oceana. Najveća je vjerojatnost da ćete ljubičasti pijesak vidjeti nakon zimskih oluja. Plivanje na ovoj plaži nije preporučljivo zbog jakih morskih struja i oštrih ljubičastih stijena koje također doprinose jedinstvenom koloritu.

Narančasti pijesak
Porto Ferro, Sardinija

Na sjevernom dijelu talijanskog otoka Sardinija nalazi se Porto Ferro - plaža narančastog pijeska koja je nastala jedinstvenom mješavinom lokalnog narančastog vapnenca, smrvljenih školjki i vulkanskog materijala. Iza plaže, na putu do jedinog slanog jezera na Sardiniji, nalazi se i velika pješčana dina. Plaža je poznata i po tri srednjovjekovne utvrde, ronjenju i windsurfingu.

Bijeli pijesak
Plaža Crescent, Siesta Key, Florida

Mnoga se mjesta hvale svojim bijelim pijeskom, no nigdje nije bjelji nego na floridskoj plaži Crescant. Pijesak je ovdje, u stvari, kvarc 99-postotne čistoće koji je do Floride došao rijekama iz gorja Appalachi. Najbolji dio priče o ovom pijesku nije samo njegova fina tekstura. Osim što se hodajući po njemu osjećate kao da ste na šećeru u prahu, ovaj pijesak zbog svog kvarcnog sastava nikada nije vruć bez obzira kako je toplo floridsko sunce.

Raznobojni pijesak
Dugina plaža, Australija

Na maloj Duginoj plaži (Rainbow Beach) u Australiji može se pronaći čak 74 različite nijanse pijeska za koje je zaslužna erozija i nakupine metala u tlu koje su se taložile od posljednjeg ledenog doba. Prema drevnoj aboridžinskoj legendi, pijesak je obojen kada je na njega pao duh duge koju je pobijedila prekrasna žena. Duga je tada ostavila svoje boje kako bi plažu uljepšavale do vječnosti.