USVOJITE IH DANAS

Ovo su najjednostavnija pravila za zdrav život

04.11.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Svakodnevan raspored pretrpan je otkad se ujutro probudimo pa sve dok navečer ne legnemo u krevet. Posao, djeca, aktivnosti, kućanske obveze i još puno drugih stvari za napraviti

'Lista zadataka' svakim danom kao da je sve duža, a mnogi od nas osjećaju se rastrgano, umorno i kao da jurcaju po cijeli dan. No bez obzira na sve, za ne učiniti neke stvari, jednostavno nema opravdanja. Kao recimo za nebrigu o zdravlju. Posebno je jednostavno držati se ovih deset zdravih navika koje će pozitivno utjecati na zdravlje.



Uvijek, ali baš uvijek kad se vozite vežite pojas

Ova zdrava navika ništa ne košta, oduzima dvije sekunde vremena, a u slučaju bilo kakve nezgode može vas spasiti ozbiljnih ozljeda. Osim toga, kada ste u automobilu svakako provjerite jesu li i svi ostali putnici vezani. Ovoga pravila treba se držati čak i ako idete samo u susjedni kvart. Naime, statistike pokazuju kako se mnoge nesreće dogode upravo u krugu jednog kilometra oko kuće.



Počnite napokon vježbati

Čak i desetominutna šetnja bolja je negone činiti ništa. Naime, neke studije pokazuju kako brzadesetominutna šetnja smanjuje rizik od srčanih oboljenja na pola. Dakledosta je izgovora, pronađite vrijeme za malo rekreacije. Trčite,rastežite se, idite na aerobik, jogu, pilates…



282888,282725,282422,269664

Pojedite doručak

Ako se žurite, kasnite ili ste malo dulje ostali u krevetu, doručak je obično taj koji u jurnjavi prvo žrtvujemo. Čak i ako na izlasku zgrabite samo bananu ili jabuku, i to je bolje nego ne uzeti ništa. Ako preskočite najvažniji obrok u danu, već oko 11 sati možete početi osjećati ogromnu glad i vrlo je vjerojatno da ćete zbog toga posegnuti za nezdravom hranom kako biste si podigli energiju.

Izbjegavajte uredsku politiku
Ovoga pravila se vrlo teško držati, pogotovo kad ste s određenim ljudima veći dio dana, komunicirate, imate određene uloge, poslove, kodeks ponašanja. No kad imate neki stvarni problem, tračanje ga samo može pogoršati. Obratite se osobi koja bi vam mogla pomoći, budite konstruktivni, smireni izložite svoje probleme, nedoumice i pokušajte naći rješenje koje neće naštetiti nikome.

Smanjite unos kofeina
Previše kofeina i čaja može povećati krvi tlak. Suzdržavajte se od pravljenja kava dok ste na poslu i ograničite dnevni unos na dvije šalice. Posebno se pridržavajte ovoga pravila ako patite od nesanice.

Zagrlite svoju djecu
Uživajte u svojoj djeci. Zagrlite ih i pokažite da ih volite. Budite s njima, ali stvarno budite s njima. Slušajte ih, igrajte se i smanjit ćete mogućnost eventualnih problema u budućnosti.

Očistite zube detaljno
Koristite četku, zubni konac, očistite sva nedostupna mjesta. Smanjit ćete mogućnost infekcija, lošeg zadaha, karijesa. Da i ne spominjemo pozitivan učinak na ljepotu zubi.

Naručite se već jednom na taj pregled
Trebate posjetiti doktora specijalista i već mjesecima odgađate taj susret. Zbog drugih obveza zapostavljate svoje zdravlje. Vrijeme je da zastanete na trenutak i pobrinete se za sebe. Uzmite telefon u ruke i dogovorite dragocjeni termin.