TOP LISTA LONELY PLANETA

Ovo su mjesta koja morate posjetiti jednom u životu

18.08.2015 u 13:04

  • +11

Top lista Lonely Planeta

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Najpoznatiji svjetski turistički vodič Lonely Planet objavio je listu 500 atrakcija diljem planeta koje trebate vidjeti prije smrti, a na njoj su se našle i tri hrvatske - dubrovački Stari grad, Dioklecijanova palača u Splitu i Plitvička jezera

Lonely Planet je okupio najpoznatija stručna i novinarska imena iz sektora turizma želeći sastaviti top listu prirodnih ljepota, muzeja, brojnih razvikanih građevina, ali i skrivenih dragulja koje vrijedi posjetiti.

Na listi se nalaze najpopularnije turističke atrakcije i mjesta s UNESCO-va popisa svjetske baštine, no našlo se na njoj i nekoliko iznenađenja, kao što su Barcelonin nogometni stadion Camp Nou i mjesto jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u povijesti čovječanstva – Černobil.

Među 500 atrakcija su i tri hrvatske - Plitvička jezera, dubrovački Stari grad i Dioklecijanova palača u Splitu. Mjesto na listi dobili su i Bokokotorski zaljev u Crnoj Gori, slovenske atrakcije Bled i Postojna, mostarski Stari most i beogradski Kalemegdan.

'Izrada ove knjige trajala je godinama, a donosi najzanimljivija mjesta na svijetu prema mišljenju naših autora. Svaki putnik ima listu mjesta koja jednostavno želi vidjeti. Naravno, ono što neko mjesto čini posebnim za nekoga različito je, no ovo je naša lista koja će, nadamo se, inspirirati mnoge da krenu na putovanja', kaže direktor sadržaja Lonely Planeta Tom Hall.

Koje su turističke atrakcije zauzele prvih 10 mjesta na top listi Lonely Planeta, provjerite u našoj fotogaleriji.