PARIŠKA MODA

Ovo su haljine 'stani pa gledaj'

06.03.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Pretposljednjeg dana Tjedna mode u Parizu modni je svijet s nestrpljenjem dočekao reviju Sarah Burton za kuću Alexander McQueen. Opravdala je sva visoka očekivanja

Sarah Burton, autorica vjenčanice Kate Middleton, vojsku svojih poklonica vratila je u elizabetansko doba, vrijeme kada se svatko imao obući prema svojem društvenom statusu. Čak i oni kojima se neki od stajlinga možda ne bi svidjeli, morat će priznati da su kreacije iz modne kuće Alexander McQueen djelo vrhunskog majstora, u ovom slučaju – majstorice.

I nije se radilo samo o raskošnim bijelim haljinama s čipkom, laserskim rezom, našivenim perlama, volanima koji padaju s ramena i visokim ovratnicima, već i o impresivnim čizmicama s bezbroj detalja ili prstenu-rukavicama.

Hermesova elegantna i stroga klasika odlično se očituje kroz odijela s olovka suknjom do ispod koljena te sakoom koji se kopča visoko uz vrat, a sve u boji devine dlake. Povrh krznenog kaputa, koji seže do koljena, nosi se kožni kaput, kakvih deset centimetara duži. Hermes posebnu pozornost pridaje pelerinama, elegantnim, rezanim sa strane sve do kopče na vratu, tako da otkrivaju dijelove stajlinga ispod.

Dizajner te kuće Christophe Lemaire savršeno je kombinirao tamnoplavu i boju burgundca, bilo kroz prošarane uzorke, bilo jednobojne komade (plavi predimenzionirani sako i bordo mrkvaste hlače rezane iznad gležnja). Pruge u te dvije boje, osobito tvoreći kružnice, vrlo su efektne za šik svijet visoke mode.

Crvenkapica, Snjeguljica i Alisa u zemlji čudesa ne bi imale ništa protiv haljina kakve za iduću jesen i zimu predlaže Valentino. Možemo sa sigurnošću tvrditi da ćemo mnoge od dojmljivih kreacija uskoro početi gledati na crvenim tepisima – elegantne su, upečatljive, dovoljno diskretne, a opet seksi.

Još je jedna dizajnerica sve prepoznatljivija u širem krugu modnog svijeta, a to je Isabel Marant, dizajnerica koja je prva osmislila tenisice sa skrivenom petom za kojima su ubrzo svi poludjeli i koje su kopirali svi lanci ulične mode. U Parizu je pokazala, dakako, visoku modu: šik mladenačke kratke haljine od kojih je svaka na svoj maštovit način ukrašena zakovicama.