SVI IH NOSE

Ovo sigurno niste znali o hit modnom dodatku

07.12.2016 u 14:33

  • +7

Choker ogrlice

Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Takozvane choker ogrlice slove za jedan od najpopularnijih modnih dodataka kojima nisu odoljele brojne slavne dame i stajliš djevojke. Smatrane trendom 90-ih, ove ogrlice danas stižu u mnoštvu verzija s modernim značajkama, no malo je poznata činjenica da njihovo postojanje seže daleko u povijest

Prema riječima stručnjakinje iz Bostonskog Muzeja umjetnosti, choker ogrlice postoje više od tisuću godina, svojom pojavom kraseći najranije civilizacije poput Sumerskog carstva u Mezopotamiji i drevnog Egipta. Često stvorene od zlata ili dragog kamenja, choker ogrlice u povijesti se smatralo zaštitničkim nakitom s posebnim moćima.

Choker ogrlice nanovo su se pojavile tijekom razdoblja renesanse kao čisti stilski izbor, posebno popularan u kraljevskim obiteljima pred kraj 19. stoljeća. Tijekom ovog kasnijeg perioda, žene u Njemačkoj i Austriji također su ih nosile kako bi prekrile kvržice na vratovima uzrokovane gušavosti, bolesti koja je u to vrijeme vladala alpskim područjem.

U drugim dijelovima svijeta, jednostavne choker ogrlice od vrpce predstavljale su simbol prostitucije, kako je prikazano na poznatoj slici 'Olympia' Edouarda Maneta iz 1863. godine, iako je spomenuta simbolika ogrlica izgubljena ubrzo nakon toga i prisvojena od strane balerina.

Olympia #manet #painting #paintings #art

Fotografiju objavljuje Invictus (@_sutcivni)

Iako nikada u potpunosti nisu napuštale modni svijet, choker ogrlice veliku slavu ponovnu su doživjele u 20-im i 30-im godinama za vrijeme bujanja umjetničkog stila Art Deco. Bilo da je riječ o choker ogrlici stvorenoj od bisera ili vrpce ukrašene presijavajućim privjeskom, u to vrijeme često su ih nazivali 'psećim ovratnicima'. Njihova učestalost u modnom svijetu izblijedjela je početkom 40-ih godina, a ponovnu slavu i raznobojne verzije doživljavaju u hipi eri 70-ih.

♠️ CHOKER ♠️ #biancajagger #newarrivals #hellospring #vintagejewelry #vintagechoker #küfvintage

Fotografiju objavljuje Küf Vintage® (@kufvintage_alsancak)

➰Barbra Inspo➰

Fotografiju objavljuje Liv Bambina ➰ (@livbambina)

Devedesete godine rezultirale su njihovim ponovnim vraćanjem u modu, makar nije bilo riječ o finijim verzijama kao iz prošlih razdoblja. Umjesto toga, tadašnje modno osvještene djevojke birale su choker ogrlice stvorene od plastike i nalik tetovaži, dok su pobornice minimalizma birale ogrlice od obične crne vrpce. Tadašnje zvijezde poput po princeze Britney Spears i Christine Aguilere nosile su presijavajuće verzije ogrlica od srebra i zlata.

Njihov nedavni povratak, rezultirao je mnoštvom verzija, od skupocjenih i cjenovno pristupačnih u znaku svilene ili kožne vrpce. S obzirom na kontinuirano postojanje u modnoj povijesti, za choker ogrlice sa sigurnošću se može reći kako su postale suvremena investicija s drevnim korijenima.