TKO ZNA - ZNA

Ovo je tajna uvijek savršeno pečenog kolača

06.05.2014 u 09:29

Bionic
Reading

Kuhanje je zabavno i može nas opustiti poput najbolje masaže ili meditacije, ali samo ako znamo što radimo i imamo sve uvjete. Možda niste znali neke od ovih malih tajni slavnih kuhara i sigurno će vam poslužiti u budućnosti

Nemojte štedjeti na maslacu

Kvalitetan maslac zlata vrijedi ako vam treba za kolače i razne biskvite ili tijesta. Slavna slastičarka iz Melbournea Phillippa Grogan ističe kako dobar maslac čuda čini za slastice ili peciva te zbog njega imaju sasvim drugačiji okus.

Pečenje

Grogan također kaže kako je bitno da lim uvijek bude na sredini pećnice, jer je to jedini način da se kolač ispeče kako se spada. Stoga idući put ne brzajte i namjestite protvanj kako treba. Inače je moguće da se biskvit ne ispeče kako treba, bude gnjecav na jednom dijelu, a zagoren na drugom.

Bjelanjak

Kada tučete bjelanjak, zdjela u kojoj to radite mora biti savršeno čista, bez ijedne mrvice ili prljavštine i vode, jer inače nećete uspjeti.

Prstohvat soli

Ovo se vrlo često upotrebljava u receptima, ali treba uzeti u obzir to da nije za svakoga isto uzeti sol prstima. Ona tko ima veću ruku i veći palac uzet će više soli i obrnuto. Stoga budite na oprezu, jer je uvijek lakše dosoliti nego spasiti presoljeno jelo.



Različita ulja za različita jela

Različita ulja imaju i različitu namjenu te je korisno da znate kako ih koristiti, jer ćete na taj način dobiti najbolje od njih. Obično maslinovo ulje je za kuhanje, ekstra djevičansko maslinovo ulje kao začin i dodatak jelima ili salatama, a ulje od kikirikija ili repice dobro je za prženje.

Oštri noževi

Nema dobrog kuhanja bez oštrih noževa. Trebali biste imati najmanje dva oštra noža, a održavajte ih jednom tjedno. Oštrite ih dvije do tri minute.

Čitajte recepte

Kada radite nešto prvi put, obavezno pročitajte recept. Čak je poželjno pročitati ga nekoliko puta kako biste bili sigurni da imate sve sastojke i budete svjesni postupka. Ako vam se dogodi da usred pripreme shvatite da vam nedostaje koji sastojak, samo će se sve zakomplicirati.

Bez panike i stresa

Bez obzira na to koliko je kuhanje jednostavno ili ste recept probali već nekoliko puta, nemojte dopustiti da se pretvori u obavezu, savjetuje slavni chef Ian Curley za Taste. Probajte pronaći neku poveznicu u toj divnoj rutini koja će vas opustiti i učiniti zadovoljnijima.