PAMETNI TRIKOVI

Ovo je tajna savršeno skuhane kave

20.11.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Ako ste ljubitelji prave kave, zasigurno već znate neke tajne spravljanja ovog omiljenog napitka, ali još nekoliko zanimljivih informacija nije na odmet

Najveći neprijatelji zrnima kave su vlaga i zrak. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kave brzo se rasplinu. Kava će dulje ostati svježa ako kupite i čuvate cijela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kave nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno pohranite u zamrzivač. Najbolji način da prepoznate svježa zrna kave je miris - potrebna je slatka, zemljasta aroma kave.

U pripremi kave nema neke velike tajnovitosti, osnovni je postupak uvijek isti – preko mljevene kave prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar okus. Kako biste uvijek skuhali dobru kavu, bez obzira služite li se aparatima ili običnom posudom, vrijede neka univerzalna pravila:
- pribor mora biti čist
- rabite svježu, hladnu vodu
- rabite odgovarajuću krupnoću mljevenja i pazite na vrijeme pripreme napitka
- pripremite kavu s vodom odgovarajuće temperature prema uputama
- kavu uvijek poslužite odmah nakon pripreme.

Kako pripremiti pravu kavu u džezvi

Iako ju možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kava pripremljena u džezvi ili ibriku odiše stanovitom tajnovitošću i romantičnošću.
Kod pripreme bitno je da kavu zakipite barem dva, tri puta, piše autorica 'Knjige o kavi' Sara Perry, koju je kod nas izdao Algoritam. U džezvu je potrebno staviti dvije žlice praškaste kave i jednu žličicu šećera te preliti s 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovice jer će kava bujati kako bude kipjela. Kada dodate vodu kavu promiješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi kavu kuhajte do dvije minute i zatim ju maknite s vatre te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta pa na kraju ostavite kavu da odstoji minutu kako bi se slegla.