benefiti sunčanja

Ovo je 7 valjanih razloga zašto biste, i to što prije, trebali tijelu dati više vitamina LJ(eto)

Bionic
Reading

Kao što biljke rastu i razvijaju se upijajući sunce, tako je i s čovjekom. Međutim, za razliku od biljaka, nama su za izlaganje suncu potrebni zaštitni faktori - svakome prema njegovom tipu kože jer zahvaljujući genetici ne upijamo svi sunce jednako i u jednakim količinama. Sunce ima niz korisnih utjecaja na naše zdravlje, a ovo je samo djelić s tog popisa

Ljenčarenje pod suncem uz vodu obično se smatra scenarijem savršenog ljetnog odmora te se jako rijetko pitamo zašto je bitno sunčati se, kupati i uživati na plaži. Naime, kao što biljke rastu i razvijaju se upijajući sunce, tako je i s čovjekom. Međutim, za razliku od biljaka, nama su za izlaganje suncu potrebni zaštitni faktori - svakome prema njegovom tipu kože jer zahvaljujući genetici ne upijamo svi sunce jednako i u jednakim količinama. No jedno je sigurno, sunce ima niz korisnih utjecaja na naše zdravlje, a ovo je samo djelić s tog popisa.

1. Vitamin D je blago

Unatoč upozorenjima stručnjaka o opasnostima koje krije sunce poput štetnih UV zračenja, koja mogu izazvati starenje i karcinom kože, brojna istraživanja pokazala su da izloženost suncu ima i brojne zdravstvene prednosti povezane s vitaminom D koji ljudsko tijelo proizvodi uz pomoć sunčeve svjetlosti. Nutrijent je to važan za zdravlje kosti, mozga itd. Vitamin D se može pronaći u jako malo izvora hrane kao što su mlijeko i masna riba, zbog čega je ljudima neophodno sunce.

Da bismo dobili potrebnu količinu vitamina D, potrebno je vrlo malo vremena boraviti na suncu, pogotovo ako ste svjetlije puti ili imate prirodno crvenu kosu. Za većinu ljudi na suncu je dovoljno boraviti između pet i 30 minuta dva puta tjedno. Ukoliko imate alergijsku reakciju na sunce, vitamin D možete unijeti u organizam i putem hrane ili dodataka prehrani. Stoga ako ste na bazenu, sunčajte se malko, namažite kremom, a poslije toga ravno u hlad.

2. Snižava krvni tlak

Hipertenzija je obično češća zimi i u sjevernijim zemljama, a istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Investigative Dermatology nudi mogući razlog – izloženost sunčevoj svjetlosti uzrokuje apsorpciju dušikovog oksida u kožu i u krvotok, zbog čega dolazi do širenja krvnih žila i smanjenja tlaka unutar njih.

3. Tjera depresiju i vraća osmijeh na lice

Vrijeme provedeno na otvorenom pokazalo se itekako korisnim za podizanje raspoloženja i ublažavanje stresa. Posebno ako izlaganje suncu kombinirate sa zabavom u dobrom društvu, primjerice na obližnjem bazenu ili spuštajući se niz tobogan.

4. Sunce utječe na bolji san

Dok ležite na svom ručniku zatvorenih očiju, uživajući u zrakama koje se naprosto tope na vašem tijelu, svaka stanica u tijelu poskakuje od sreće. Tijelo dobije signal da je noć zamijenjena danom i da je vrijeme za aktivnost. Umor momentalno nestane, sreća ispuni organizam i spremni ste za akciju. Zato nikad ne odbijajte poziv na kupanje i sunčanje, na kraju dana osjećat ćete se odlično, kako bi se reklo - kao 'milijun dolara'.

5. Imunitet postaje snažan

Čim hladniji dani pokucaju na vrata, jesen i zima pitat će vas gdje ste bili i što radili preko ljeta. Dakle, izlaganje suncu osnažit će vas u borbi s klicama, virusima, bakterijama zimi. Zato ne oklijevajte nego ručnik pod ruku, badić na tijelo i pravac otvorenog bazena gdje se možete izležavati na manjem luftiću, plivati i opuštati se. Ne bi bilo loše da okupite i veće društvo pa da se kupate i sunčate preko dana, a kasnije navečer ostanete na večernjem partyju uz koktele.

6. Za zdravlje crijeva i bolju probavu

Studija objavljena u časopisu Gut proučavala je skupinu žena i njihovu razinu upalne bolesti crijeva te su sudionice koje žive u sunčanim dijelovima SAD-a imale manju vjerojatnost da će razviti Chronovu bolest i ulcerozni kolitis od onih koje žive na područjima s manje sunca. Znanstvenici smatraju da razina vitamina D ima važnu ulogu za imunološki sustav i regulaciju upala u tijelu.

7. Poboljšava vid

Iako sunčane naočale štite od štetnih UV zraka koje mogu oštetiti vid, a pretjerana izloženost suncu može dovesti do makularne degeneracije, glaukoma i sive mrene, istraživanje provedeno 2009. godine u New Englandu pokazalo je kako sunce može imati i pozitivan učinak na vid. Pokazalo se da djeca koja provode više vremena na otvorenom imaju manje izgleda razviti kratkovidnost. Stoga ne dvojite, sunce i voda savršena su kombinacija za zdravlje i zabavu. Iskoristite što više sunca makar ne idete na more, jer korist od sunca i brčkanja ista je - bili vi u slanoj ili slatkoj vodi!

  • +22
Olimia 4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Terme Olimia
Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal