ZDRAVIJA SVAKODNEVNICA

Ovo je hrana koju biste uvijek trebali imati kod kuće

22.01.2015 u 12:04

Bionic
Reading

Neke vrste hrane uvijek imamo u hladnjaku – jaja, mlijeko i slično. No, prema stručnjacima, ne bi nam škodilo stalno imati i niz drugih namirnica

Limuni

U pitanju je nešto između limuna, naranče ili mandarine i uglavnom je slađe od običnog limuna. Poznat je i kao limun za kuhanje i vrlo praktičan kad želite staviti manje šećera u jelo. Limuni su inače puni antioksidanata, a jako su praktični jer Meyerovim limunima sezona počinje u prosincu.

Masline

Teško da moramo previše pisati o kvalitetama maslina, ali reda radi ćemo navesti njih nekoliko. Masline sadrže zdravu masnoću te niz antioksidanata. Mogu se jesti same, no narezane na sitnije dijelove dodaju svoju dimenziju svakoj hrani.

Kupus

Kupus je jedna od najzdravijih vrsta hrane na svijetu. Ima ulogu u smanjivanju šanse da obolite od raka, a pun je vitamina K i C. Kupus je također dobar za probavu i kosti.


Avokado

U svijetu zdrave masnoće avokado je kralj. Svatko tko želi skinuti višak kilograma trebao bi se okrenuti avokadu, no tu njegove kvalitete ne staju. Avokado je odličan za srce i šećer u krvi.

Krastavac

Krastavac je gotovo uvijek u sjeni drugog povrća, no ima vrlo slične spojeve te je pun vitamina A, B, C, D i E. Možete zamijeniti krekere krastavcima i jednostavno ih umakati u neki umak i tako jesti.

Slanutak

Ako vam nedostaje vlaknaste hrane, slanutak ima u sebi mnoštvo vitamina i minerala, pomaže pri problemima s probavom te brže daje osjećaj sitosti. Slanutak je također odličan izvor željeza i proteina.

Sirovo miješano orašasto voće

Orašasto voće puno je zdrave masnoće, ima proteina, a k tomu sadrži neke važne minerale. Možete ga pomiješati sa salatom, staviti u jogurt ili usitniti i dodati u shake za odličan okus. Najbolje je pomiješati što više raznih vrsta jer svako orašasto voće ima svoje posebnosti kad su u pitanju vitamini i minerali.

Datulje

Ako volite slatko, a ne biste smjeli zaroniti u čokoladu i šećer općenito, ne očajavajte – kupite datulje. Ovo je voće jedno od najslađih, a uz to je puno magnezija.


Slani inćuni

Riba i omega-3 masnoće praktički su sinonimi u svijetu zdrave prehrane, no umjesto da trošite novac na lososa, počastite se inćunima koji imaju gotovo najveću koncentraciju zdravih spojeva. Inćuni također imaju u sebi vrlo malo žive, a puni su proteina i kalcija te nemaju onoliko intenzivan okus kao sardine.

Soja

Soja se uglavnom jede bez korice u kojoj se nalazi, no mlada zelena soja ne pada teško na želudac, puna je proteina i hranjivih tvari. Može se jesti u salati, pržena na naglo ili jednostavno dodati drugoj hrani zbog svog bogatog okusa.