ZDRAVSTVENE TEGOBE

Ovo imate kod kuće, a ni ne znate da liječi

25.10.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Kod manjih zdravstvenih problema, poput ugriza insekata, opeklina od sunca, atletskog stopala ili pak krvarenja nosa od velike pomoći mogu biti sasvim neočekivani proizvodi. Stoga u ormariću u svakako držite sodu bikarbonu, vodicu za ispiranje usta, aloe veru i čajevac – otkrijte zašto

Antacid tablete

Za što inače služi: žgaravica
Šumeći tip s ovog lijeka s natrijevim bikarbonatom pomaže neutralizirati kiselinu koja uzrokuje bolne simptome žgaravice.

Pokušajte: umiriti ugrize insekata
Neke formule antacida sadrže aspirin, anestetik koji može pomoći ublažiti svrbež i bol od uboda od insekata. Prema riječima dermatologinje Beth Israel iz Medical Centera u New Yorku, najbolje je napraviti svojevrsnu smjesu od zgnječenih tableta antacida, prstohvata zobenih pahuljica (također umiruje kožu) i vode te nanijeti na kožu. Rezultate bi trebali odmah uočiti, a osim prestanka svrbeža i boli, također se niti koža neće isušiti.

Vodica za ispiranje usta

Za što inače služi: osvježavanje daha
Obje vrste vodice za usta, sa ili bez alkohola, sadrže antimikrobna svojstva koji smanjuju broj bakterija u ustima.

Pokušajte: spriječiti atletsko stopalo
Alkoholnom vodicom za usta natopite vodicu te prebrišite stopala i područje između prstiju nakon svakog tuširanja. Naime, visoki sadržaj alkohola u vodici za ispiranje usta pomaže u obrani od gljivičnih infekcija.

Soda bikarbona

Za što inače služi: izbjeljivanje zubi
Mnogi stomatolozi preporučuju sodu bikarbonu kako bi se uklonile površinske mrlje na caklini te izbjeljivanje zubi. Također sprečava zadah i uklanja plak između zuba i zubnog mesa.

Pokušajte: Smiriti nadraženu kožu
Koristite lokalno, a soda bikarbona umanjuje opekline od sunca te smanjuje svrab i nemir uzrokovan raznim kožnim bolestima. Natrij bikarbonat blagi je alkalni spoj koji može pomoći neutralizirati pH ravnotežu kože te može pomoći smiriti upalu koja nastaje na površini kože i ublažiti bol.

Da biste olakšali bol, stavite šalicu sode bikarbone u kadu, pustite vodu i napunite kadu, a nakon toga lezite u kadi oko pola sata.

Sprej za nos

Za što inače služi: odčepljivanje nosa
Dekongestivi koji se nalaze u spreju za nos smanjuju krvne žile i otečene sluznice u nosu te tako olakšava disanje.

Pokušajte: zaustaviti krvarenje u nosu
Većina krvarenja iz nosa može biti jednostavno zaustavljena stiskanjem nosa kroz 10 do 20 minuta, no ako to ne pomogne, možete pokušati sa sprejem za nos. Da bi zaustavili krvarenje, preporučuje se nagnuti glavu prema naprijed i očistiti nos od ugrušaka puhanjem, što može u prvom trenutku pojačati krvarenje. Nakon toga u nos nakapajte kapi za nos i lagano stisnite mekani dio nosa.

Aloe vera

Za što inače služi: umirivanje opeklina
Nanošenje aloe vere na opečenu dio kože može znatni pomoći kod prvog i drugog stupnja opeklina.

Pokušajte: riješiti se afti
Aloe vera sadrži vitamine, kao i aminokiseline koje pomažu pri obnavljanju oštećenog tkiva. Tako nekoliko spojeva koji se nalaze u aloe veri smanjuju afte ili pak sprečavaju njihovo pojavljivanje.

Čajevac

Za što inače služi: liječenje kožnih infekcija
Dobro poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, čajevac se često koristi za suzbijanje akni i liječenje atletskog stopala.

Pokušajte: riješiti se prhuti
Istraživanja su pokazala kako ljudi koji koriste šampon s pet posto ulja čajevca uspijevaju smanjiti prhut i do 41 posto, a značajno im se poboljšava i stanje po pitanju svrbeža tjemena i masnoće. Malu količinu čajevca možete dodati i u svoj uobičajeni šampon, a koristite ga štedljivo, ne više od nekoliko žlica po boci, kako biste spriječili isušivanje vlasišta.

Jogurt

Za što inače služi: zdravlje probavnog sustava
Probiotičke bakterije sadržane u jogurtu pomažu u poticanju zdrave probave.

Pokušajte: Sprečavanje bolesti desni
Odrasle osobe koje konzumiraju 55 g jogurta dnevno imaju značajno manje markere parodontalne bolesti nego oni koji ne jedu jogurt. Razlog tomu leži u mliječnoj kiselini koja se nalazi u jogurtu i štiti desni od štetnih bakterija.

Maslinovo ulje

Za što inače služi: smanjenje kolesterola
Češće korištenje maslinova ulje nego maslaca i običnog ulja povoljno djeluje na razinu kolesterola i masnoća na području struka.

Pokušajte: poboljšati pamćenje
Studije pokazuju da masne kiseline omega-3 koje se nalaze u maslinovu ulju sprečavaju senilne makularne degeneracije.

Tamna čokolada

Za što inače služi: zdravlje srca
Nekoliko kockica tamne čokolade na tjedan smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Tamna čokolada može pomoći u zaštiti kože od štetnog djelovanja UV zračenja. Studije pokazuju kako tamna čokolada obiluje flavanoidima, antioksidansima koji sprečavaju pojavu bora i smanjuju rizik od karcinoma kože koji može biti uzrokovan prekomjernom izlaganju kože suncu.