pODVODNA ZABAVA

Ovih sedam domaćih plaža će vam oduzeti dah i pod vodom

20.06.2018 u 06:45

Bionic
Reading

Postoji li bolji trenutak od onog kada se prvi put u godini došećemo na plažu, duboko udahnemo, zaletimo u more i zaronimo (ili stojimo pola sata u plićaku da se prilagodimo, pa zaronimo)? Postoji! Ako zaronimo s maskom i uživamo u podvodnom životu jadranske obale. Ovo su najbolje plaže za to

Naša obala prepuna je prekrasnih plaža s kristalno čistim morem. Savršena za snorkeling, ronjenje s disalicom i maskom. Jedna od najdražih morskih aktivnosti svim uzrastima stvarno je prigodna zabava diljem cijele obale, no postoje mjesta koja najveći zaljubljenici u snorkeling ističu kao najbolja, a mi se ne možemo ne složiti. Ovo su te plaže:

Odisejeva špilja, Mljet

Mljet je sam po sebi pun prekrasnih mjesta za snorkeling, ali kao prva destinacija zaljubljenika u ronjenje ističe se Odisejeva špilja. Mjesto gdje se, po legendi, nasukao Odisej i proveo sedam godina savršeno je za turiste željne vizualnog spektakla iznad i pod vodom.

U ljetnim mjesecima, u podne, sunce udara u špilju tako da se na površini vode reflektira spektar svjetlosti, dok se pod vodom mogu sresti spužve, škarpine, hobotnice, šumarice i pregršt drugog podvodnog života.

Rikavica je druga po popularnosti lokacija za snorkeling na Mljetu, a sam nacionalni park ima nekoliko amforišta i potopljenih srednjovjekovnih brodova za otkrivanje.

Drvenik Veli

Drvenik Veli je jedno od rijetkih mjesta koja masovni turizam nije okrznuo. Nautičari entuzijasti, gastronomadi i pokoja brodica na jednodnevnom izletu najčešći su posjetitelji ovog previđenog dragulja opasanog tirkiznim morem i punog zanimljive riblje faune.

Veli u ponudi nema puno stvari. Najveći aduti su mu odlična domaća kuhinja i prekrasno, prozirno more s pješčanim tlom, savršeno za duga ronjenja maskom i disalicom. Zar nam stvarno treba išta više?

Paklinski otoci

Ironično, kolokvijalno nazvani pakleni otoci raj su za sve koji vole provoditi vrijeme pod vodom. Do arhipelaga koji se sastoji od 20 vapnenačkih otoka može se lako pristupiti iz grada Hvara, a međusobno su dovoljno blizu da ih cijeli dan možete obilaziti i istraživati podvodni život s raznih skrivenih plaža i grebena.

Otočić Vodnjak veli, hrid Vodnjak mali i oko njih razbacani grebeni sastavljeni od ostataka koralja, algi i ostalih organizama s vapnenačkom ljušturom najpopularnije su lokacije za ronioce oko Paklinskih otoka. Prilaze je malo teže pronaći bez pomoći lokalaca, ali nema brige ako niste previše avanturistički raspoloženi. I ostali otočići nude puno prilika za dobar uron te konobe za dobar odmor.

Makarska rivijera

Makarska rivijera je 60 kilometara dug mokri san svakog ljubitelja ronjenja s maskom i disalicom. Prekrasne plažice prostiru se uzduž rivijere. Makarska je zbog svojih ljepota izrazito popularno odrediše i gradske plaže vrve turistima. Takva mjesta, iako i dalje izrazito atraktivna, možda nisu najbolja za bezbrižno ronjenje.

No nema brige, obalni pojas pun je skrivenih malih uvala i plaža kojima možete pristupiti i s kopna i s mora, a ima ih toliko da će vam sigurno trebati nekoliko dana da otkrijete svoje omiljeno mjesto za snorkeling u izrazito oštroj konkurenciji.

Podvodni život je tipičan za hrvatsku obalu, ali izrazito bogat, a izroni su veličanstveni zbog pogleda na Biokovo, koje se impozantno prostire iznad rivijere.

Rt Kamenjak

Na krajnjem jugu istarskog poluotoka, udaljen desetak kilometara od grada Pule, rt Kamenjak zaštićeno je područje bogato podvodnim životom. Račići suše, crvene moruzgve, babice penjačice, alge, morske cvjetnice, fratri i picevi samo su dio 'lokalnog stanovništva' koje ronioci mogu susresti.

Dodatno uzbuđenje pruža niz podvodnih špilja i prolaza koje možete istraživati, a vjeruje se da se tamo i dalje nalazi sredozemna medvjedica, najugroženiji sisavac na svijetu. Osim toga, sam Kamenjak je pun fosila iz doba superkontinenta Pangee, a mogu se naći i otisci dinosaura.

Brbišćica, Dugi otok

Zbog neposredne blizine nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Telašćica na samom Dugom otoku, zaštićenih područja, ispod površine mora sve vrvi od života. Dugi otok ima nekoliko super lokacija za snorkeling, uključujući uvalu Telašćica i hrid Lagnići nasuprot svjetioniku Veliki rat.

Uvala Brbišćica ipak je najbolje mjesto za snorkeling na otoku jer se nalazi u nenaseljenom dijelu i relativno je nepoznata pa nećete naići na organizirane rute, a puna je špiljica i tunela pogodnih za istraživanje. Može im se relativno lako pristupiti kopnom (uz malo plivanja), ali najlakše je doći brodicom.

Vis

Naš od kopna najudaljeniji naseljeni otok mnogim snorkeling entuzijastima najbolje je mjesto za ronjenje u Hrvatskoj. Zbog svoje uloge vojne baze kroz drugu polovicu 20. stoljeća otok i more oko njega su izrazito sačuvani od dodira ljudske ruke te savršeni za bijeg u netaknutu prirodu s mogućnošću nekih civilizacijskih ugoda (čitaj: odlična hrana).

Skrivena plaža Stiniva, proglašena najljepšom u Europi, najpopularnije je odredište za snorkeling, no Srebrna je prati u stopu po svojoj privlačnosti. Modra špilja na Biševu i Zelena na Ravniku sljedeće su destinacije u koje definitivno morate uroniti, a sam otok pun je napuštenih vojnih vodenih tunela i prekrasnih plažica koje zovu da ih istražite.

Mediteran kakav je nekad bio, snorkeling kakav će tek biti

Većina preporučenih plaža zadržala je starinski šarm Mediterana, šarm koji seže još od antike, kada se i prvi put spominje ronjenje s disalicom. No za razliku od tih plaža, oprema za ronjenje je prevalila veliki put od antičkih ronilaca do danas. Čak i one maske i disalice koje smo mi koristili kao djeca zastarjela su i, naspram novih, nepraktična oprema.

Nova maska Easybreath razvijala se sedam godina i uvela niz inovacija u način na koji možemo doživjeti podmorje. Koriste tehnologiju automatskog zatvaranja disalice ako u njega uđe voda, što nam omogućuje bezbrižnost pri kupanju.

Maska pokriva cijelo lice i omogućuje panoramski pogled bez zamagljenja stakla zbog novog sustava disanja, tako da nećemo propustiti nijedan trenutak pod vodom. Sustav disanja se sastoji od dva kanala, jednog kojim udišemo i drugog kojim izdišemo, što nam osigurava dotok svježeg zraka, izrazito bitnog za sigurno kupanje s maskom i disalicom.

Najbolja stvar od svega, zato što pokriva cijelo lice i ima inovativan način protoka zraka, Easybreath nam omogućuje da dišemo kroz nos, dakle pravilno i ujednačeno, bez naglih zagrcavanja i nepotrebnih izrona da dođemo do daha. Sve u svemu, idealna maska za duga podvodna istraživanja.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s Decathonom u skladu s najvišim profesionalnim standardima.