asistenti u nastavi

Ove će aplikacije pomoći svakom školarcu da postane odlikaš

03.09.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Početak nove školske godine za mnoge roditelje znači i novi početak muka po učenju. U školi se danas uči jako puno informacija koje je teško pohvatati s razumijevanjem i zato je dobro došla svaka pomoć učenicima (i roditeljima)

A u digitalnom svijetu, kakva bi to pomoć bila nego - digitalna. Izdvojili smo najbolje aplikacije pomoću kojih vaš učenik može zasjati u učionici i prešišati vršnjake u znanju određenih predmeta.

Periodni sustav elemenata

Vizualno pregledan, jednostavan za korištenje te sa svim osnovnim informacijama o elementima i dodatnim mogućnostima praćenja toga kako oni reagiraju pod različitim uvjetima, aplikacija periodnog sustava elemenata Royal Chemistry Societyja odlično je vizualno pomagalo pri učenju osnova kemije. Aplikacija je i dobra pomoć za nas koji smo već apsolvirali osnove kemije, ali se moramo brzo i efikasno podsjetiti kako bismo mogli pomoći našem školarcu.

Google Classroom

Ova aplikacija je Googleov servis koji spaja više njihovih usluga kako biste stvorili platformu za bolju organizaciju cijelog razreda, spajajući Gmail, Drive, Sheets, Slides, Docs i Calendar da bi se učenici mogli organizirati (samostalno ili u dogovoru s učiteljicom), surađivati od doma te razmjenjivati informacije i zadatke. Prednost aplikacije je i prilagođenost za hrvatski jezik, kao i lakoća korištenja zbog sveprisutnosti servisa na kojima se bazira.

Usluga je odlično implementirana u telefone s Androidom, a oni srednjeg ranga idealni za učenike, poput Samsung Galaxyja J6, imaju niz mogućnosti obrade teksta i fotografija te dijeljenja koji omogućuju zabavnu i efikasnu suradnju i učenje.

DragonBox

Prva od dvije aplikacije za svačiji najdraži predmet, matematiku, namijenjena je onima koji se s njome tek susreću. Dragonbox nudi jednostavne matematičke zadatke, koncepte i rješenja kroz igru, što potiče dugoročno pamćenje i zadržan interes za predmet kod djece.

Photomath

Aplikacija nastala u Hrvatskoj možda je najbolji asistent u savladavanju svih tih teških matematičkih jednadžbi. Potrebno je samo imati dobru kameru na telefonu kako biste snimili zadatak i aplikacija ga trenutno rješava te prikazuje cijeli proces kako je došla do tog rješenja. Dekonstrukcije procesa jedan su od najboljih načina za njihovo dubinsko razumijevanje i ova aplikacija pruža upravo to.

Za efikasno snimanje ne treba nam najnovija linija pametnih telefona. Cjenovno pristupačni telefoni srednjeg ranga, kakve bi učenici trebali imati, danas imaju odlične kamere koje super funkcioniraju s aplikacijom.

OneNote

OneNote se vrlo često već nalazi instaliran na pametnim telefonima kada ih pokrenete. Možda upravo zbog toga ljudi često previde pun potencijal aplikacije. Ovaj digitalni notes odličan je organizator bilježaka, zapisa, šalabahtera, skripta, multimedije i ručnih zabilješki, pa i crteža koje napravite u njemu. Super je kao dodatak uz druge aplikacije kada želimo ostaviti neku svoju zabilješku ili kada želimo sačuvati neki tekst za jednostavno dijeljenje i obradu kasnije.

Kada se nalazi na pametnim telefonima poput Samsung Galaxyja J6, koji može uparivati aplikacije kako bi se istovremeno koristile, potencijal OneNotea, kao i svih aplikacija za učenje, udvostručuje se.

Pocket code

Aplikacija za one koji razumiju da će jezici kojima će svi govoriti u budućnosti biti oni programski. Pocket code na jednostavan vizualni način predstavlja djeci koncepte kodiranja i uči ih osnovama sastavljanja koda kroz interakciju likova i predmeta na ekranu. Klinci nakon toga neće slagati elegantne kodove za velike sustave, ali će imati dobro razumijevanje temelja digitalnog svijeta kojim su okruženi i super odskočnu dasku za daljnje istraživanje mogućnosti programiranja.

Duolingo

Za one koji žele aktivno i jednostavno učiti 'klasične' jezike Duolingo je jedna od popularnijih i hvaljenijih aplikacija za to. Na početničkoj razini aplikacija se koristi desetak minuta dnevno, u kojima se kroz igru, rješavanjem zadataka, uče riječi odabranog jezika. Kako znanje korisnika raste, tako su i zadaci sve kompleksniji, a fundus riječi i rečenica sve širi.

Kindle

Najpopularnija aplikacija za čitanje neizostavan je dio svakog pametnog telefona osobe koja želi proširiti svoje obzore. Bili učenici ili ne, treba čitati što više jer su pogodnosti neizmjerne i svima poznate, a kako su danas papirnate knjige mladima passé, Kindle je idealna aplikacija da se dijete potakne na čitanje, pogotovo kada se uzme u obzir to koliko raznih zabavnih i edukativnih knjiga, priručnika, stripova stoji iza nekoliko klika prstom po ekranu.

I samo čitanje s ekrana danas je potpuno drugačije nego prije pet godina. Svi noviji Samsungovi telefoni, poput Galaxyja J6, imaju beskrajne ekrane s dobrim kontrastom koji olakšavaju gledanje i čitanje te ne stvaraju stres za oči.

Lektire

Za aplikaciju Lektire nije potreban Kindle, ali bismo svakako preporučili da se koristi samo kao pomoć pri čitanju knjiga s Kindlea. Aplikacija sadrži preko 200 naslova koji se nalaze na popisu lektira za osnovnu i srednju školu, daje osnovne informacije o djelu i piscu, kao i analize i kratke sadržaje. Lako se može zloupotrijebiti, ali se mi nadamo da i djeca i roditelji razumiju važnost stjecanja navike čitanja i da će je koristiti samo kao podsjetnik i pomoć pri razumijevanju djela.

Focus Booster

Ono što je najvažnije u životu svakog učenika da bi bio uspješan i u čemu nema prečaca su - koncentracija i vrijeme. Jedna od najpopularnijih tehnika učenja, odnosno rada, tehnika je Pomodoro. Radi se u ciklusima od 25 minuta, nakon čega se uzima kratka pauza, dok se nakon četiri ciklusa uzima jedna duža.

Mnogi profesori, pisci, menadžeri i novinari hvale ovu metodu koncentriranja, a jedna od najhvaljenijih aplikacija koja služi za praćenje rada po toj metodi je Focus Booster. Iako je za metodu potrebna obična štoperica, aplikacija nudi razne mogućnosti prilagodbe kako biste ostali fokusirani na bitno i mogli upravljati prioritetima na intuitivan način. Navike učenja treba razvijati odmalena i ova aplikacija će pridonijeti tome da vaš učenik ne skrene s puta.