KULINARSKI TRIKOVI

Ovako se pripremaju savršeno poširana jaja

14.03.2013 u 08:49

Bionic
Reading

Poširana jaja idu uz svako jelo, a budući da su kuhana u vodi, nemaju dodatne kalorije. Ne znate li točno kako ih spraviti, evo detaljnih uputa

Prije nego što počnete, pripremite nekoliko papirnatih ručnika i napunite zdjelu s hladnom vodom. To će vam trebati kasnije i važno je da imate sve pri ruci, piše Huffington Post

U jedan lonac natočite do deset centimetara vode i stavite dvije žlice bijelog octa. Sol se ne smije stavljati jer će razdvojiti bjelanjak, a ocat će učiniti suprotno.

Poširano jaje ide uz mnoga jela

Vodu zagrijavajte na laganoj vatri i čekajte dok po malo počne kipjeti. Da bi poširana jaja uspjela, voda treba tek pomalo ključati kroz cijelo vrijeme pripreme, nikako kipjeti jer će se bjelanjak razdvojiti.

Jaja držite u hladnjaku i izvadite tek kad ih idete pripremati. Jaje razbijte u malu zdjelicu i ulijte malo pripremljene vode te ga lagano promiješajte. Zatim ga nježno ulijte u lonac s vodom. Kuhajte tri minute i po malo žlicom gurajte bjelanjak prema žumanjku kako se ne bi razdvojili.

Poširano jaje je gotovo kada je bjelanjak potpuno tvrd, a žumanjak još uvijek tekući i prekriven tankim slojem koji ga drži kompaktnim. Izvadite ih velikom kuhinjskom lopaticom ili kutljačom.

U jednom krugu poširajte najviše dva jaja, a dok kuhate preostala, ona gotova stavite na pripremljene papirnate rupčiće. Inače u restoranima znaju pripremati poširana jaja dan unaprijed i do posluživanja ih čuvaju u hladnjaku u zdjelici s hladnom vodom.