OMILJENI NAPITAK

Ovako ćete spasiti loše skuhanu kavu

05.09.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Mnogi ljubitelji kave reći će da im ništa ne može tako pokvariti dan kao loše pripremljena jutarnja kava. Ako se susrećete s ovim problemom, možda vam pomognu neki od ovih savjeta stručnjaka

Gorka kava

Postoji nekoliko razloga zašto kava iz aparata može biti gorka: voda je prevruća, aparat nije potpuno čist ili je kava nakon kuhanja predugo stajala na ploči koja drži toplinu. Budući da ništa od toga ne možete popraviti s već skuhanom kavom, u nju ipak možete staviti malo soli. Ovaj se savjet možda čini čudnim, ali She Knows piše da je to odličan trik. Ako se ovaj problem javlja nakon što ste očistili aparat pa i promijenili vrstu kave, malo soli možete staviti u vodu kod kuhanja.

Preslaba kava

Mnogi će radije pristati na gorku kavu, ali ako je preslaba, nema joj pomoći. Za početak je bitno kavu skuhati na pravoj temperaturi vode, koja je od 90 do 95 stupnjeva Celzijevih. Ako kuhate kavu u aparatu, ispast će slaba ako niste stavili dovoljnu količinu. Nakon što ste je skuhali i ustanovili da je slaba, možete je malo pojačati žličicom instant kave, a idući put svakako provjerite koliko kave treba staviti u aparat.



Prejaka kava

Za ovaj problem rješenje je vrlo jednostavno – u već skuhanu kavu dolijte još malo vrele vode kako biste razblažili okus.

Ustajao okus

Ljubiteljica kave Liz Clayton otkrila je za seriouseats.com da je glavni razlog ovog mrskog okusa kava koja je stajala predugo u posudi ili se nije kuhala na pravilno ugrijanoj vodi. Da biste izbjegli 'staru' kavu, najpametnije bi bilo samljeti je prije samog kuhanja. Kada mljevena kava predugo stoji, gubi okus.

Izbjegnite pogreške

Za kuhanje kave poželjno je koristiti flaširanu ili pročišćenu vodu iz filtera. Također trebate znati pravilan omjer vode i kave – na dva dcl dovoljne su dvije žlice. Aparat za kavu trebate čistiti vrućom vodom nakon svake upotrebe.

I najvažnije, u kavi treba uživati odmah, jer stajanjem i hlađenjem gubi jačinu i okus.