ZNANSTVENO DOKAZANO

Ovako ćete lako pobijediti PMS

09.10.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Predmenstrualni sindrom uključuje cijelu lepezu emocionalnih i tjelesnih promjena s kojima se žene bore svaki mjesec: glavobolje, umor, nadutost, akne, osjetljivost grudi, glad za određenom (najčešće nezdravom) hranom i nagle promjene raspoloženja

Procjenjuje se kako 80 posto žena koje imaju mjesečnicu pate od ovog sindroma. Želite pomoć u borbi s ovom podmuklom zvijeri? Osim uživanja u grickalicama poput čipsa i čokolade, probajte u svoj jelovnik uključiti više namirnica bogatih tijaminom i riboflavinom, kao što su grahorice, jogurt i špinat.

Naime, prema najnovijem istraživanju udruženih harvardskih stručnjaka, istraživača Sveučilišta Massachusetts te Sveučilišta Iowe, žene koje unose veće količine hrane s ovim vitaminima u manjoj mjeri osjećaju simptome PMS-a. Do ovoga su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke desetogodišnje studije s preko tisuću žena s PMS-om i gotovo 2.000 žena bez PMS-a.

Detaljno su pratili njihove prehrambene navike i zaključili kako su one ispitanice koje su imale najveći unos riboflavina i tijanina imale 35 posto nižu pojavu simptoma predmenstrualnog sindroma. Kada su sagledali unos drugih vitamina skupine B, stručnjaci nisu ustanovili nikakvu povezanost.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.