KLASIK KOJI VOLIMO

Ovaj kultni model haljine slavi 50. rođendan, a svi ga vole jer je tako laskav i praktičan

06.04.2024 u 18:19

Bionic
Reading

Dizajnerica Diane von Fürstenberg najpoznatija je po haljini koja i danas oduševljava žene diljem svijeta iako je nastala prije 50 godina

Riječ je o kultnoj haljini na preklop koja odolijeva svim trendovima, a pristaje svakom stasu, stilu i dobi te nikad ne izlazi iz mode.

Osim svojim kreacijama koje slave ljepotu ženskog tijela, pri tome ga ne sputavajući, Diane von Fürstenberg (77) oduvijek je privlačila ogromno zanimanje zahvaljujući svojem zanimljivom životu.

Njezin put dokumentiran je na mnoge načine - knjigama, dokumentarnim filmovima, izložbama, TV emisijama... No ona još ne pokazuje namjeru usporiti. Diane Simone Michelle Halfin rođena je 1946. u Bruxellesu nakon što su se njezini roditelji, koji su bili razdvojeni tijekom Drugog svjetskog rata, ponovno ujedinili.

  • +5
Diane von Fürstenberg Izvor: EPA / Autor: ALBA VIGARAY

Jako su se veselili njezinom rođenju, a ona je često isticala tužnu sudbinu svoje majke koja je provela godinu i pol u koncentracijskom logoru Auschwitzu zato što je bila Židovka.

'Moja je majka preživjela logor i bila je vrlo jaka. Ona me učinila jakom, ona je željela da budem jaka', istaknula je u nekoliko prigoda Von Fürstenberg. Kasnije se udala za princa Egona, člana njemačke kneževske obitelji Von Fürstenberg, čije je prezime zadržala i nakon razvoda.

'Jedino na što sam pristala ove godine je slaviti prošlost. Dakle ovo će biti velika godina', rekla je rođena Belgijka, a imala je samo 27 godina kada je kreirala haljinu što će joj promijeniti život, piše Elle.com.

Ove godine obilježava se važna obljetnica - 50 godina od nastanka haljine na preklop, kultne kreacije stvorene za hrabre, moćne, samouvjerene i ženstvene žene. Von Fürstenberg za proljeće priprema limitiranu kolekciju pod nazivom 'Wrap 50', posvećenu obljetnici kultnog modela koji je svoj modni put započeo u 70-ima.

Važnu obljetnicu haljine koja ju je proslavila slavi na još nekoliko načina.

Izložba u Muzeju mode i čipke u rodnom Bruxellesu u Belgiji, koja je upravo završila, osvrnula se na njezin život i karijeru, kao i na utjecaj koji je imala na stil žena. 'Žena prije mode', knjiga koju je objavio Rizzoli, nudi pogled na tu izložbu, a dokumentarac, čija će premijera biti prikazana na Huluu, donosi priču o karizmatičnoj dizajnerici.

Pet desetljeća u ovoj nepredvidljivoj industriji bilo je, kaže ona, poput pravog rollercoastera.

'Svakih 20 godina mladi me iznova otkrivaju. Dogodilo se to već dva puta. 2000-e su bile vrijeme procvata, 2010-e su doživjele prekomjernu ekspanziju, a kada je 2020. izbio covid, moj brend DVF bio je blizu bankrota', rekla je Von Fürstenberg, za koju se svojedobno pričalo da je imala ljubavne afere s Warrenom Beattyjem, Omarom Sharifom i Richardom Gereom te je bila na glasu kao velika partijanerica.

U ovoj specifičnoj industriji, u kojoj većina trendova uz veliku sreću može preživjeti do šest mjeseci, njezina haljina na preklop je modni klasik koji traje više od pola stoljeća.

'Nevjerojatno je to da možete otići u bilo koji dućan bilo gdje u svijetu i naći ćete wrap haljine koje su možda imale i dvije ili tri generacije nositeljica, što je znak održivosti i bezvremenosti. Imala sam 27 godina kada sam stvorila tu haljinu. Prvo je to bila majica na preklop, inspirirana odjećom plesačica, a sljedeće godine pretvorila sam to u haljinu, a ona je... mislim, smiješna. Prodaje se već 50 godina, cijelo vrijeme. Ne mogu ni sama to objasniti... Kvaliteta tkanine je odlična. To je stopostotna svila, skupa tkanina, no neuništiva. Vi nosite haljinu, to nije haljina koja nosi vas. Mislim da su moje haljine uniforme za žene koje vode. I savršeno sam sretna izrađujući takve uniforme', zaključuje ova nezaustavljiva dama.

Pritom ističe da je tajna i u tkaninama.

'Ta je haljina preživjela jer ženi daje samopouzdanje zbog njezinog izgleda u njoj. Muški dizajneri npr. ne vole žersej jer možda nije toliko dramatično lijep, ali kada ga nosite, shvaćate njegovu vrijednost, kakav osjećaj pruža i kako djeluje na tijelo', rekla je Von Fürstenberg, dodajući da je taj materijal gotovo neuništiv.

Kao djevojčica, kaže, nije znala što želi raditi kad odraste, ali je znala kakvom ženom želi biti.

'Nisam znala točno što bi to značilo, ali apsolutno sam znala kakav je to osjećaj. I na kraju sam postala ta žena kakva sam htjela biti - zbog te haljine. Kreirala sam haljinu, ali ta haljina zapravo je stvorila mene. Najbolji način da bude održiva je da živi 50 godina. U nekoj vintage trgovini možete pronaći moju haljinu koja je možda već živjela tri života, a i dalje će biti 'dobrog zdravlja' - bez oštećenja', dodaje dizajnerica.