PROVJERITE ZDRAVLJE

Ovaj kalkulator otkriva koliko doista imate godina

05.12.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Puno faktora utječe na naše tijelo i koliko smo doista zdravi i fit, a sada postoji kalkulator koji otkriva je li stvarno stanje u skladu s našim godinama

Vitality Age Calculator reći će vam koliko brinete o svojem zdravlju i svome tijelu i postoje li neke alarmantne razlike zbog kojih biste trebali provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Tako primjerice 30-godišnja žena, visoka 165 cm i teška 57 kilograma zdravstveno odgovara svojim godinama ako pazi na prehranu, redovno vježba četiri puta na tjedan i ponekad popije malo alkohola. Čim se preskoči vježbanje, postaje starija za dvije godine, a ako tome dodate 10 cigareta dnevno i nešto više alkohola poput dvije butelje tjedno, njezino je tijelo poput osobe od 35 godina.

Razvijen u tvrtki PruHealth, kalkulator se temelji na algoritmu izvedenom iz analize više od 5.000 studija koje se odnose na uzroke umiranja. Napravljen je u suradnji s vodećim akademicima i nastao je kao dio britanskog istraživanja tvrtke koja je pratila zdravlje gotovo 10.000 zaposlenika.

Istraživanje je pokazalo kako je svaki peti ispitanik zdrastveno stariji čak osam godina nego što uistinu jest. Stručnjake još više brine što trećina Britanaca ne pokazuje zabrinutost svojim stanjem te smatraju da je njihov stil života sasvim u redu.