ZNANSTVENICI DOKAZALI

Ovaj jednostavan i ukusan umak štiti srce

19.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Novim istraživanjem znanstvenici su došli otkrića recepta za zdravo srce: jednostavan umak od rajčice napravljen s lukom, maslinovim uljem i kukuruznim brašnom može spriječiti srčani udar i srčani zastoj

Mediteranska tajna dugovječnosti i zdravog srca zasniva se na jednostavnom umaku, vjeruju znanstvenici. Sofrito, umak napravljen od rajčice, kao glavnog sastojka te luka, maslinova ulja i kukuruznog brašna i eventualno češnjaka, jede se diljem Mediterana, a znanstvenici vjeruju kako upravo on može spriječiti srčani udar i zastoj srca, prenosi Daily Mail

Španjolski znanstvenici otkrili su kako ovaj umak od rajčice sadrži čak 40 antioksidansa koji se nazivaju polifenoli te za koje se vjeruje da štite srce od 'oksidativnog stresa'. Polifenoli su prirodne molekule antioksidansa dobivenih iz povrća.

No kako bi se dobile potrebne zdravstvene prednosti, ti se sastojci moraju jesti sjedinjeni u umaku, a ne zasebno.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni testirali su razne umake koji su dostupni u supermarketima koji su napravljeni od sastojka proizvedenih na farmama. 'Sofrito koji je sadržavao ekstra djevičansko maslinovo ulje imao je bolja antioksidativna svojstva kao što su bogatiji fenolni spojevi. Umaci s boljim antioksidativnim svojstvima su oni koji sadrže kiselinu kao što je kvercetin. Pronađene razlike u umacima sofrito mogu biti posljedica njihovih različitih sastojaka – rajčice, češnjaka, luka i maslinova ulja – te njihove različite količine korištene za pripravljanje umaka', kaže Rosa Lamuela sa Sveučilišta u Barceloni.

Istraživanje je pokazalo kako jedenje ovih namirnica u obliku umaka donosi veće zdravstvene prednosti nego li kada se jedu zasebno. 'Prvo, tu je sinergijski učinak među sastojcima koji rezultira većim brojem ukupnih polifenola. Drugo, sofrito sadrži više polifenola od rajčice ili soka od rajčice jer češnjak, ulje i luk također sadržavaju polifenole.

Znanstvenici su u istraživanju koristili tehniku visoke razlučivosti masovne spektroskopije kojom se također utvrdilo kako se u sofritu nalaze i drugi za zdravlje dobri spojevi uključujući karotenoide, još jedne vrste antioksidansa.

Umak sofrito

Potrebni sastojci:

2 srednje zelene paprike, s uklonjenim sjemenkama
1 crvena slatka paprika, s uklonjenim sjemenkama
2 velike rajčice
2 srednje velika oguljena luka
1 glavica oguljenog češnjaka
1 vezica lišća korijandera
pola vezice lišća peršina

Priprema

Ogulite češnjak i sve sastojke nasjeckajte na dovoljno male komadiće kako bi stali u multipraktik. Dodajte po želji maslinova ulja; ako želite jako gust umak, dodajte manje ulja, a ako želite malo rjeđi, dodajte više ulja.

Sve sastojke zajedno smiksajte u multipraktiku. Umak pohranite u staklenu posudu, izbjegavajte plastične posude jer će upiti miris češnjaka i luka.