SVAKAKO PROBAJTE

Ova ribana pita od jabuka i oraha je sjajna

27.11.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Miris pečenih kolača u hladne zimske dane posebno je neodoljiv, a tek kad se radi o neodoljivoj ribanoj piti od jabuka i oraha...

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

400 g brašna
100 g šećera
250 g maslaca
1 limun (naribana korica)
1 vrećica prašaka za pecivo
3 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka

Nadjev:
4 žlice miješane marmelade
1,2 kg jabuka
sok od 2 limuna
100 g šećera
½ - 1 žličice cimeta
2 vrećice vanilin šećera
100 g grožđica (po želji)
100 g mljevenih oraha

Ukrašavanje:
šećer u prahu

Priprema

Za tijesto:
od brašna, šećera, hladnog maslaca (narezanog na listiće), naribane korice limuna, praška za pecivo, kiselog vrhnja i žumanjaka zamijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, zamotati u foliju za održavanje svježine i staviti u hladnjak, da miruje oko dva sata. Pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje 35 x 20 cm namazati masnoćom i posuti brašnom.

Za nadjev:
jabuke oguliti, prerezati na četiri dijela, odstraniti sjemenke i narezati na tanke ploške. Sokom od limuna jabuke preliti i izmiješati. Dodati šećer, vanilin šećer i sve zajedno kratko na štednjaku dinstati (oko pet minuta). Zatim skloniti sa štednjaka, dodati cimet i grožđice te lagano izmiješati.

Jedan dio tijesta staviti u lim. Pomoću malog valjka za tijesto ili čaše prekriti dno te staviti peći 10 – 15 minuta. Napola pečeno tijesto izvaditi iz pećnice, premazati marmeladom, posuti sa 50 g oraha, zatim staviti nadjev od jabuka, izravnati i posuti preostalih 50 g oraha. Preostali dio tijesta izvaditi iz hladnjaka i pomoću ribeža direktno na nadjev tijesto ravnomjerno naribati. Staviti u pećnicu i nastaviti peći daljnjih 40, 45 minuta. Eventualno 10 minuta prije kraja pečenja tijesto prekriti papirom za pečenje, da ne dobije tamnu boju.

Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi. Kolač bogato posuti šećerom u prahu.