VRLO JEDNOSTAVNO

Ova dva pitanja otkrivaju imate li problem s alkoholom

20.07.2014 u 08:58

Bionic
Reading

Nova studija tvrdi da su samo dva jednostavna pitanja dovoljna kako bi se otkrilo ima li određena osoba potencijalni problem s alkoholom

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru novom studijom utvrdili su da je potrebno postaviti samo dva pitanja kako bi se utvrdilo je li određena osoba izložena potencijalnom riziku od problema s alkoholom.

Ta dva pitanja su: 'Koliko često popijete šest ili više pića?' i 'Kao rezultat konzumacije alkohola ili korištenja opojnih sredstava, je li se u posljednjih godinu dana dogodilo nešto zbog čega žalite?' S ta dva pitanja, prema tvrdnjama znanstvenika, liječnik može utvrditi ima li osoba problema s alkoholom, prenosi independent.co.uk

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru na čelu s konzultantom psiho-onkologije Alexom Mitchellom, pregledali su 17 prethodnih studija o alkoholu koje su uključivale 5.646 ljudi, kako bi vidjeli može li se pomoću ta dva preliminarna pitanja otkriti ima li određena osoba problema s alkoholom te zahtijeva li određena situacija intervenciju. Tim znanstvenika ustvrdio je kako je optimalan pristup postavljanje dvaju navedenih pitanja, s mogućnošću da se postave još dodatna četiri pitanja.

Studija objavljena u časopisu British Journal of General Practice ustvrdila je da je utvrđivanje problema s alkoholom pomoću tih pitanja 90,9 posto točno te da su za detektiranje problema s alkoholom prosječno potrebna 3,3 pitanja.

Znanstvenici napominju da mali broj pitanja ima prednost naspram dugih upitnika koji mogu oduzeti puno vremena te se rjeđe primjenjuju. Navedena dva pitanja, prema rezultatima istraživanja, problem s alkoholom točno identificiraju u 87,2 posto slučajeva, ali i točno identificiraju kada osoba nema problem s alkoholom u 79,8 posto slučajeva.

U konačnici, znanstvenici su zaključili da je zlouporabu alkohola kod većeg broja stanovništva moguće otkriti pomoću navedenih dvaju pitanja te da će liječnici opće prakse po tom principu znatno brže i lakše uočavati probleme svojih pacijenata.