DOKAZANA FORMULA

Ova četiri faktora određuju koliko dugo ćete živjeti

16.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Jedete zdravo, redovito vježbate, ne pušite i ne pijete velike količine alkohola – mislite li da će vam se zdrav način života na kraju isplatiti? Znanstvenici u novoj studiji daju potvrdan odgovor na ovo pitanje navodeći kako se izbjegavanjem četiriju loših životnih navika ipak može produljiti životni vijek

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Preventative Medicine životni vijek moguće je produljiti ako se izbjegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša prehrana i neaktivnost.

U istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Zürichu sudjelovalo je 16.721 ljudi, u dobi od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je utvrditi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u brojkama te dokazati kako izbjegavanje nezdravih faktora može doprinijeti produljenju očekivanog životnog vijeka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 posto veći rizik od prerane smrti. Također, ljudi koji ne izbjegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i pol puta veći rizik od prerane smrti.

'Bili smo prilično iznenađeni dva i pol puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombiniraju. Na primjer, vjerojatnost da 75-godišnji muškarac, koji ne izbjegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sljedećih deset godina je samo 35 posto. No ako ta ista osoba izbjegava navedene rizične faktore šanse za dulji život iznose čak 67 posto.'

Osim toga, utjecaj nezdravog načina života povećava se s godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vježbaju i nezdravo se hrane efekt negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sljedećih deset godina iznose 67 posto.

Poruka: jedite zdravo, vježbate i odreknite se poroka i tijelo će vam biti zahvalno u kasnijim godinama.