HRVATSKA IZ ZRAKA

Otvorena jedna od najuzbudljivijih izložbi ove godine

05.06.2014 u 11:00

  • +36

Hrvatska iz zraka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandra Tomljenović & Robert Mataković

Bionic
Reading

Fotografski projekt godine, 'National Geographic - Hrvatska iz zraka', izložba i fotomonografija Davora Rostuhara o dosad neviđenim kulturnim i prirodnim ljepotama Hrvatske, otvorena je u Domu HDLU-a u Zagrebu. Prizori iz Hrvatske kakve još nikada nismo imali prilike vidjeti, točnije 200-tinjak fotografija velikog formata i najveća projekcija koja dočarava let iznad Hrvatske privukla je veliki broj posjetitelja i sve redom oduševila

'National Geographic - Hrvatska iz zraka', nova je fotomonografija i jedan od najvećih fotografskih projekata u Hrvatskoj ikad snimljenih koji našu zemlju, njezine prirodne ljepote, ljude i običaje prikazuje iz dosad neviđene perspektive.

Autor projekta i fotografija Davor Rostuhar sedam je godina snimao Hrvatsku iz zraka, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni. Rezultat ovoga zahtjevnog projekta Kluba za ekspedicionizam i kulturu kolekcija je od preko 200 originalnih fotografija koje otkrivaju nove vrijednosti prirodne i kulturne baštine Republike Hrvatske.

Najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, od samoga početka je prepoznao vrijednost ovog projekta, a dvije od pet dosad objavljenih reportaža nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica.

Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku 'National Geographic – Croatia from above' ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brend National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog časopisa. Valja napomenuti i kako je 'Hrvatska iz zraka' ujedno je i jedan od tehnički najzahtjevnijih i najskupljih fotografskih projekata zadnjih godina u našoj zemlji, a fotografije Hrvatske iz zraka zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


Fotografski projekt godine i izložba 'National Geographic - Hrvatska iz zraka' na radost mnogih otvoren je u Domu HDLU-a Zagrebu. Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu HDLU-a (ex. Džamija) od 5. do 28. lipnja, dok će od srpnja do rujna 'Hrvatska iz zraka' gostovati u sedam hrvatskih gradova. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku 'National Geographic – Croatia from above' ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog časopisa.

O Davoru Rostuharu

Davor Rostuhar, rođen 1982., jedan je od osnivača Kluba za ekspedicionizam i kulturu. Trenutačno je njegov predsjednik te idejni začetnik i voditelj projekta 'Hrvatska iz zraka'. Od 2008., ima status samostalnog umjetnika te radi kao pisac i fotograf. Dosad je objavio četiri knjige putopisne i popularno-znanstvene tematike, a ova, peta knjiga, njegova je prva fotomonografija i prva knjiga s temom iz Hrvatske. Posljednjih desetak godina, Rostuhar je proputovao i dokumentirao život u gotovo stotinu zemalja svijeta.

Izložba se sastoji od pet razina i dvije multimedijalne projekcije u galerijama Doma HDLU-a - od klasičnog printa u velikom formatu do multimedijalnih i multisenzornih sadržaja. Glavna atrakcija izložbe svakako je projekcija s najvećeg projektora u Hrvatskoj na pod galerije Bačva promjera 18 metara. Namjera projekcije posebno animiranih fotografija je posjetiteljima prenijeti osjećaj slobode letenja iznad Hrvatske, što je nesumnjivo čini jednim od najatraktivnijih multimedijskih projekata godine. Same fotografije nastale su tijekom fotografiranja iz sportskih aviona i helikoptera, a godine 2013., uvedena je i najnovija tehnologija u snimanju iz zraka – bespilotne letjelice uz čiju pomoć je omogućeno fotografiranje nevjerojatnih prizora iz Lijepe Naše, poput zvonika zagrebačke katedrale koji izranjaju iz magle. Na samom otvorenju izložbe na radost mnogih posjetitelja demonstrirano je fotografiranje pomoću bespilotne letjelice te je nastala i još jedna šarolika fotografija iz Hrvatske.

Glavni urednik National Geographica Hrvatska Hrvoje Prćić na otvaranju izložbe istaknuo je: 'Bez lažne skromnosti možemo reći da je to jedan od najvećih, ako ne i najveći fotografski projekt u Hrvatskoj. Projekt je trajao sedam godina, koštao više od milijun kuna, dokumentirao hrvatske ljepote, krajobraze, vizure na dosad neviđen način, a sada će i svjetsku publiku upoznati s ljepotama naše zemlje.'

Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu HDLU-a (ex. Džamija) od 5. do 28. lipnja, dok će od srpnja do rujna 'Hrvatska iz zraka' gostovati u sedam gradova

1.- 13. srpnja, Dubrovnik
16.- 28. srpnja, Split
31. srpnja - 10. kolovoza, Hvar
12.- 21. kolovoza, Zadar
22. - 31. kolovoza Varaždin
2.- 13. rujna, Rijeka
16. - 28. rujna, Osijek

Zamišljeno je da izložba bude pokretna i postavljena u javni prostor (trgovi, rive, parkovi), kako bi bila pristupačnija širem broju ljudi i ostvarila bolju interakciju s publikom.