ANOREKSIJA I BULIMIJA

Otvara se centar za liječenje poremećaja u prehrani

16.06.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Prvi multidisciplinarni centar za psihološku pomoć i liječenje poremećaja u prehrani u Hrvatskoj osnovat će Klinika za psihološku medicinu pri KBC-u Zagreb uz pomoć donacije ostvarene humanitarno-edukativnim projektom 'Ti si ti si ti! – inicijativa za životno samopouzdanje'

Udruga za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije nervoze Libella dala je svoju podršku projektu 'Ti si ti si ti! – inicijativa za životno samopouzdanje'.

Anoreksija, bulimija i pretilost poremećaji su čiji je porast u mladoj populaciji zamijećen unazad nekoliko desetljeća, pa se o njima i govori kao o bolestima 21. stoljeća. Zbog prikrivenih simptoma nerijetko godinama ostaju neprepoznati, kada poremećaji prerastaju u kronične i teško izlječive bolesti.

Osnivanje centra za liječenje prijeka je potreba u Hrvatskoj. Prema nedavnom istraživanju koje je za DM provela sociologinja Snježana Beroš, od anoreksije i bulimije u Hrvatskoj pati 92 tisuće žena. Zahvaljujući donacijama u projektu 'Ti si ti si ti!' sve djevojke koje se bore s ovim podmuklim bolestima na jesen će moći dobiti adekvatnu pomoć liječnika na jednome mjestu. Budući da su anoreksija i bulimija bolesti koje zahtijevaju multidisciplinarni pristup liječenju, u centru koji će primati pacijente iz cijele Hrvatske okupit će se tim doktora koji su se kroz svoj rad subspecijalizirali upravo za poremećaje u prehrani.

Inicijativu za životno samopouzdanje u mjesec dana trajanja podržali su mnogi. Partneri DM-a odrekli su se jedne kune od prodaje tristotinjak proizvoda u DM-u tijekom svibnja, humanitarnoj akciji pridružio se i ovogodišnji Fashion week modnim buvljakom na kojemu su se donacije sakupljale prodajom dizajnerske robe u pola cijene, a od 22. lipnja svi će građani moći donirati pet kuna pozivom na broj 060 99 99 koji će DM aktivirati u suradnji s Optima Telekomom. Kampanji se pridružio i splitski ogranak udruge za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije nervoze Libella koji djeluje već sedam godina, a vodi ga nutricionistkinja Olja Martinović.

Dva velika humanitarna koncerta Ana Rucner posvetila je ovome vrijednome cilju. Prvi, na zagrebačkom jezeru Bundek, održan je 8. lipnja, a u drugom koncertu ljubitelji dobre glazbe moći će uživati 1. srpnja, kada će Ana na splitskim Prokurativama otvoriti ovogodišnji Splitski festival.