U MALIM DOZAMA

Otkriveno još jedno ljekovito svojstvo aspirina

04.04.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Aspirin može povećati plodnost u žena, pokazalo je novo istraživanje. Naime, američki znanstvenici otkrili su kako uzimanje niskih doza aspirina može povećati šanse za začećem

Osim što su otkrili kako male doze aspirina povećavaju šanse za začeće, istraživanje također pokazuje kako se povećavaju šanse za to da će trudnoća proći u najboljem redu. Međutim, suprotno uvriježenu mišljenju, znanstvenici su otkrili da aspirin ne sprečava pobačaj.

Znanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje kažu kako brojni liječnici propisuju niske doze aspirina ženama koje su imale spontani pobačaj i žele ponovno zatrudnjeti, piše The Lancet. Međutim, učinkovitost tog liječenja nikada nije dokazana.

U ovom istraživanju znanstvenici su nasumično odabrali tisuću žena s poviješću pobačaja, jednoj skupini su davali niske doze aspirina, a drugoj skupini placebo lijekove. Reakcije su praćene tijekom šest mjeseci. Istraživači su otkrili kako nije bilo razlike u stopama gubitka trudnoća u usporedbi dviju grupa, međutim uočeno je kako žene koje su prethodno imale pobačaj nakon uzimanja manjih doza aspirina imaju veću šansu za začećem i urednom trudnoćom.

Tijekom istraživanja, 78 posto žena koje su uzimale aspirin ostalo je u drugom stanju, a 68 posto onih koje su uzimale placebo. Znanstvenici vjeruju kako razlog za to može biti činjenica da aspirin povećava protok krvi u maternici.