ZA MRŠAVLJENJE I ZDRAVLJE

Otkrivene sve prednosti tekuće dijete

25.03.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Loša slika o dijetama s tekućim pripravcima u novoj je studiji dobila pozitivan predznak jer se pokazalo da može pomoći kod pretilosti te izliječiti dijabetes tipa 2

Rezultati su objavljeni u britanskom magazinu Journal of General Practice, a izneseni su na primjeru 60-godišnjeg taksista Jamesa Aitkena koji je bio na gornjoj granici pretilosti.

Prije godinu dana Aitken je skoro ostao bez posla jer zbog velikog trbuha nije mogao voziti automobil, a dijabetes tipa 2 ugrožavao mu je zdravlje i morao je koristiti injekcije inzulina.

Na kraju je otišao na operaciju smanjivanja želuca i uključio se u testni britanski program Counterweight u kojem se jede samo tekuća hrana.

Na tom je režimu bio tri mjeseca i svakodnevno je dobivao izbalansirane tekuće obroke koji su ukupno imali oko 800 kalorija, piše Daily Mail. U tri mjeseca James je smršavio preko 30 kilograma i tada je tek imao BMI 43,5.

Idućih je mjeseci uveo i tjelovježbu, ali spomenuti način prehrane pomogao mu je u borbi s dijabetesom tipa 2 te više nije morao koristiti dvije do tri doze inzulina dnevno.

Prema toj studiji, oko 30 posto od 90 ljudi koji su sudjelovali u tom načinu mršavljenja skinulo je od 15 do 20 kilograma koje nisu vratili u idućih godinu dana.

Tekuća dijeta prepoznata je i u Danskoj te će postati prva linija liječenja za osobe s osteoartritisom koljena. U njihovoj je studiji sudjelovalo 175 pacijenata s tom dijagnozom, a osim što su smršavjeli, oko 60 posto ispitanika osjetilo je manje bolova u koljenima i poboljšalo pokretljivost.