KRIVI SU GENI

Otkrivena tajna varanja i prevara

02.12.2010 u 12:24

Bionic
Reading

Prema svemu sudeći, znanstvenici su pronašli objašnjenje za prevare. Naime, kako tvrde, osobe koje su sklone varanju partnera rade to jer im je zapisano u genima

Znanstvenici sa Sveučilišta New York otkrili su da na seksualno ponašanje direktno utječe prisutnost gena koji se pojavljuje i kod ovisnika o alkoholu i kockanju. Voditelj istraživanja Justin Garcia otkrio je da nevjerni partneri, isto kao alkoholičari i kockari, prilikom varanja osjećaju navalu dopamina, postaju ovisni o varanju te mu jednostavno ne mogu odoljeti.

Garcia tvrdi: 'Otkrili smo da su pojedinci koji imaju taj određeni gen, točnije varijantu gena nazvanu DRD4, bili skloniji nevjerama, uključujući afere za jednu noć i sve druge oblike nevjere. Motivacija da nastave varati skriva se u osjećaju zadovoljstva koji ih preplavljuje prilikom navale dopamina.'

DRD4 se već prije povezivalo s ovisnošću o alkoholu i kocki. Znanstvenici tvrde da je to prvo istraživanje koje dokazuje da je varanje jednostavno izvan moći nekih osoba, koliko god željele i trudile se biti vjerne.

'Ovo istraživanje nikome ne daje izgovor za takvo ponašanje, već jednostavno pokazuje kako se priroda i biologija poigrala s nama', dodaje Garcia.