DVA GENA PRESUDNA

Otkriven test za rizik od postporođajne depresije

11.05.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Jednostavnim krvnim testom otkrivaju se dva gena koja su povezana sa stresom. Žene koji ih imaju rizična su skupina

Jedna od sedam žena pati od postporođajne depresije, a znanstvenici sa Sveučilišta Warwick vjeruju da pomoću jednostavnog krvnog testa mogu otkriti koje su žene rizična skupina.

Žene koje obole od postporođajne depresije imaju određene varijante dva receptorska gena koji su povezani sa stresom. Zaključili su kako se radi o specifičnom tipu depresije koji je povezan s genetskim kodom, odnosno neke su žene sklonije razvitku ove bolesti, a ovo je prva studija koja je to dokazala. Stručnjaci koji su radili na studiji sada planiraju nastaviti s istraživanjem na većem broju žena.

Ovo otkriće pomoglo bi pri ranijem otkrivanju i liječenju postporođajne depresije. Iako se radi o vrlo ozbiljnom stanju, simptome mogu otkriti tek prijatelji i obitelj žene koja pati, a velik broj ih ne želi priznati da su u depresiji jer bi to značilo da su loše majke.

Simptomi su tuga, promjene u spavanju i prehrani, ispadi plača, smanjen libido, tjeskoba i povećana osjetljivost. Važno je napomenuti kako se ovo stanje razlikuje od tzv. baby bluesa, što je slično stanje, ali je manje intenzivno i kraće traje.

Postporođajna depresija može imati ozbiljne posljedice i na dijete. Primjerice, depresivne majke će vjerojatno pokazivati manje privrženosti i manje će se igrati s djecom, što će utjecati na emocionalnu zrelost djeteta kasnije, a može utjecati i na sposobnost učenja.