NE KRIVITE KUHARA

Otkriven pravi razlog zašto je hrana u avionu lošeg okusa

14.04.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Mnogi putnici se već odavno pitaju zašto je hrana u zrakoplovu tako lošeg okusa, a znanstvenici su sada došli do odgovora na to pitanje. Međutim, vjerovali ili ne, vještina kuhara nema nikakve veze s time

Okus hrane u zrakoplovu uopće nema veze s njezinom kvalitetom, već s nepcima putnika, pokazalo je novo istraživanje. Na više od deset tisuća metara nadmorske visine prvo što nestaje je vaš osjet okusa, naglašava Grant Mickels, glavni kuhar u Lufthansinom cateringu LSG Sky Chef. Sastojci zapravo nemaju puno veze s lošim okusom obroka u zrakoplovu. Bez obzira na to koji obrok jedete, ribu, neko drugo meso ili tjesteninu, on je u zrakoplovu poprilično bezokusan, moglo bi se reći i bljutav.

Istraživanje je proveo Fraunhofer Institute, njemačka istraživačka organizacija koja je isprobavala okus hrane na razini mora i u stanju pod tlakom. 'Testovi su otkrili da atmosfera u kabini zrakoplova u kombinaciji sa suhim zrakom u njoj otupljuje nepce, a osjet okusa tada je sličan onom kao kada vam je hladno,' rekao je Mickels.


Tijekom leta na visokoj nadmorskoj visini također se smanjuje percepcija putnika za okuse slatkog i slanog za 30 posto. Smanjena vlažnost zraka u kabini također isušuje nos i otupljuje mirisne senzore bitne za osjećanje okusa.

Mickels kaže da je razvio 'profil okusa' za ravnotežu sva četiri okusna osjetila: slatko, kiselo  slano i gorko, ali je dodao i peti okus, umami, povezan s glutamatom, tajnim sastojkom za relativno dobar okus hrane u avionu. Za potrebe toga provedeno je posebno istraživanje koje je otkrilo i da na doživljaj okusa hrane u određenoj mjeri utječe vrsta buke kojoj smo izloženi u kabini zrakoplova, pa se tako smanjuje osjećaj slanosti i slatkoće, a povećava se doživljaj hrskave hrane.

U istraživanju je sudjelovalo 48 ispitanika koji su, dok su jeli, imali poveze na očima te su im bili puštani zvukovi uobičajeni u zrakoplovnoj kabini. U konačnici su rezultati pokazali da im je hrana bila slabije slana ili slatka, ali i više hrskava.