TKO BI REKAO

Otkriven ključan sastojak savršeno ukusne kave

05.06.2014 u 09:40

Bionic
Reading

Pitate se koja je tajna savršeno ukusne kave? Znanstvenici u novom istraživanju otkrili su kako se odgovor krije u sastavu vode koja može uzrokovati velike razlike u okusu šalice kave skuhane od istoga zrna

Zaboravite na luksuzne aparate za kavu i skupocjenu kavu - znanstvenici su otkrili tajnu savršene šalice kave koja se krije, vjerovali ili ne, u najobičnijoj vodi iz pipe. Stručnjaci sa Sveučilišta u Bathu u novom istraživanju koristili su različite vrste vode kako bi otkrili razloge različitog okusa kave.

Tijekom istraživanja otkrili su da upravo voda uzrokuje velike razlike u okusu šalice kave skuhane od iste vrste kave. Znanstvenici su zaključili da visoke razine magnezijevog iona pojačavaju okus kave dok su visoke razine bikarbonata loše za okus, prenosi coventrytelegraph.net

Voda bogata natrijem, poput meke vode, također se nije pokazala dobrom za okus kave. Prema riječima Christophera Hendona iz Centra za održive kemijske tehnologije, kava u zrnu sadrži stotine spojeva, a točan sastav ovisi o vrsti zrna te načina na koji je kava pečena. Krajnji okus šalice kave određuje količina spojeva čiji okus naglašava voda, što je pak pod utjecajem načina pečenja, mljevenja, temperature, tlaka i duljine kuhanja.

Nedavna studija objavljena u časopisu Diabetologia pokazala je da pijenje više od tri šalice kave na dan može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za trećinu, a oni koji piju povećanu količinu kave tijekom duljeg razdoblja također su manje izloženi riziku obolijevanja od šećerne bolesti.

Međutim svakako valja pripaziti na vrijeme kada pijete kavu. Naime znanstvenici s Michigan's Henry Ford Hospital's Sleep Disorders & Research Centera i Wayne State Collegea of Medicine otkrili su kako kofein konzumiran čak šest sati prije odlaska na spavanje može ometati kvalitetan san.