NE NASJEDAJTE

Otkrivamo najčešće predrasude vezane uz putovanja

23.09.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Premda je svijet u moderno vrijeme postao sve 'manji' i dostupniji, putovanja i dalje prati niz poluistina i neutemeljenih mitova koji one manje odvažne mogu odvratiti od upoznavanja novih zemalja i kultura

Slijedi nekoliko putnih predrasuda koje treba uzeti s velikom rezervom. Neke od njih djelomično su utemeljene na istini, no većina ih je tek puka izmišljotina.

'Na organiziranim turama ne može se istinski upoznati odredište'

Za neke je odlazak u stranu zemlju u organiziranim grupama istinska anatema, jer vjeruju da će je sami puno bolje istražiti i doživjeti njezin istinski 'okus'. No stvarnost je često drugačija. Dobro organiziran obilazak može izvući maksimum od nove destinacije, a kvalitetan vodič često će vam ukazati na zanimljiva mjesta koja biste sami vrlo teško pronašli. Osim toga, vodiči znaju i što treba zaobići, a mogu vas uputiti na mjesta koja lokalni stanovnici jednostavno ne primjećuju ili ih smatraju nevažnima.

'Last minute letovi su jeftiniji'

Jedan od uvriježenih putnih mitova jest onaj da će vas opljačkati na putu

Iako stoji tvrdnja da kupovina zrakoplovnih karata unaprijed nije uvijek najpovoljnija, čekanje do posljednjeg časa da bi se ugrabila jeftinija karta jedan je od najvećih putnih mitova zbog kojih se često može izgubiti novac, ali i mjesto u avionu. Istina je da znatno jeftiniju kartu možete dobiti u slučaju da kompanija želi popuniti nekoliko preostalih upražnjenih mjesta. No češća je situacija, i to posebno na najpopularnijim letovima, da karta poskupljuje kako se bliži vrijeme leta, što je jednostavan zakon ponude i potražnje.

'Engleski razumiju u cijelom svijetu'

Razvoj globalne ekonomije u kojoj je engleski glavni jezik sporazumijevanja zasigurno je pomogao njegovom širenju diljem svijeta. Ipak, nerazumno je očekivati da ga svi razumiju. S jedne strane, u nekim dijelovima svijeta nedostaje obrazovnih institucija u kojima se engleski može naučiti, dok su drugdje nacionalni identitet i kultura tako jaki da ljudi jednostavno ne obraćaju pažnju na taj jezik. Mnogim je svjetskim putnicima, primjerice, trebalo dosta dugo da shvate da je sasvim svejedno jesu li se prosječnom kineskom prolazniku za savjet obratili na svjetski poznatom engleskom ili hrvatskom jeziku. Posljednji podaci govore da engleski u svijetu koristi oko 1,8 milijardi ljudi, što je tek trećina svjetske populacije.

'Jet leg je uzrokovan nedostatkom sna'

Svi koji su letjeli na duge pruge sigurno su iskusili tu nelagodu izazvanu brzom promjenom vremenskih zona. Jet leg je uglavnom vrlo destruktivan, a najčešće se manifestira osjećajem intenzivnog umora. Ipak, ne stoji tvrdnja da ga izaziva pomanjkanje sna tijekom leta. Taj je poremećaj ustvari povezan s cirkadijskim ritmom, biološkim satom koji regulira apetit, probavu, tjelesnu temperaturu i pritisak. Spomenuti mehanizam pod utjecajem je dnevne svjetlosti, što objašnjava i zbog čega je jet leg manji kada se putuje na zapad nego na istok.

'Na putu će vas opljačkati'

Jedan od uvriježenih putnih mitova je i to da su strana odredišta najčešće opasnija od kuće. No stvarnost je uglavnom drugačija - mnoga mjesta imaju jednaku ili čak manju stopu kriminala od mjesta koje zovemo dom. Pogrešna percepcija proizlazi iz činjenice da kriminalci biraju one što izgledaju ranjivo, a to su nerijetko turisti koji strše kao otok nasred mora i čija je pažnja usmjerena na sve osim na stvari koje nose sa sobom. Zato ne zaboravite na nužne mjere opreza, posebno ako imate vrijedne stvari i opušteno krenite u istraživanje novih sredina.

'Devize je najbolje kupovati kod kuće'

Mnogi su uvjereni da je prije odlaska u neku od zemalja izvan eurozone najbolje kupiti lokalnu valutu u Hrvatskoj. Ipak, iskustvo pokazuje da je u velikom broju slučajeva povoljnije i jednostavnije podići novac na bankomatu u zemlji u koju ste doputovali, ako tu mogućnost dozvoljava banka u kojoj imate račun. Osim toga, ponekad je najpovoljnije plaćati kreditnim karticama, pa će i računi na naplatu doći s odgodom. Posebna su pogodnost tzv. miles and more kreditne kartice - dok plaćate njima prikupljate 'milje' novih letova i tako stvarate pretpostavke za iduće putovanje.

'Mobitel može srušiti zrakoplov'

Upotreba mobilnih telefona na letovima zabranjena je početkom 90-ih, kada se strahovalo da bi oni mogli poremetiti pilotske instrumente i izazvati nesreću. Premda je zabrana i dalje na snazi, istraživanje američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo provedeno 2006. nije moglo dokazati da upotreba mobitela zaista može srušiti zrakoplov. No da se ne biste doveli u neprilike, bar dok je zabrana na snazi, slijedite upute osoblja i prije leta učinite što vam kažu.