idealan poklon

Otkrivamo kako idealno obilježiti svečani trenutak da uspomena traje vječno

18.06.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Za sve kumove, rodbinu i prijatelje, ako vam se bliži svečanost, a još nemate ni ideju što ponijeti na dar, nastavite čitati. Donosimo osvrt na najpoželjniji poklon ovih dana

Dok vrijednost većine stvari pada trenutkom kada napustite trgovinu, postoji predmet s kojom se događa upravo suprotno. Vrijednost raste iz dana u dan, prenosi se generacijama, stane u svaki džep i pravo je malo umjetničko djelo. Riječ je o zlatnom i srebrnom kovanom novcu i medaljama državne kovnice novca – Hrvatskog novčarskog zavoda, koji u svojoj ponudi ima preko stotinu jedinstvenih otkova.

Zlatne i srebrne kovanice te medalje između ostaloga krase motivi Zagrebačke katedrale i Kamenitih vrata te brojni likovi poznatih hrvatskih velikana i simbola kulturne baštine kao što su Dubrovačke zidine, Pulska arena ili Trg bana Josipa Jelačića te brojni drugi. Upravo nedaleko glavnog zagrebačkog trga nalazi se trgovina HNZ-a, u poslovnici Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13. Tamo ćete pronaći pravu umjetničku galeriju, svojevrsnu riznicu sjajnih poklona za svaku prigodu.

Dašak prošlosti u novom ruhu

Svima nam je poznato da u hrvatskoj tradiciji nakit izrađen od zlata zauzima posebno mjesto, a dukati, kao ultimativni primjerci stoljećima su se smatrali najvrednijim poklonom. Vođen tom idejom i bezvremenskom vrijednošću zlatnog i srebrnog kovanog novca i medalja, Hrvatski novčarski zavod se posvetio očuvanju te vrijednosti kroz dodatni element umjetnosti. Naime, svaki primjerak je unikatno autorsko djelo, započeto kao ideja poznatih akademskih kipara, a ostvarena i kreirana vještinom graviranja i poliranja plemenitih kovina majstora Hrvatskog novčarskog zavoda.

Da ta sjajna mala umjetnička djela nisu samo privremeni povod radosti, govori činjenica kako njihova vrijednost nadilazi cijenu investicijskog zlata i srebra, upravo zbog umjetničke dimenzije. Tako će osoba kojoj ih poklonite, osim drage uspomene imati i svojevrsni zalog za budućnost. Jamac sigurnosti je i činjenica da vrijednost zlatnog i srebrenog novca svojim potpisom ovjerava guverner Hrvatske narodne banke, a svaku medalju prati numerirani certifikat izrađen od papira s ugrađenom zaštitom. To je samo još jedan dokaz da je riječ o poklonu posebne vrijednosti.

Poklon neprocjenjive vrijednosti

Zanimljivo je da vrijednost kovanica HNZ-a raste iz dana u dan, a jednom kada Hrvatska postane članicom monetarne unije te se kuna zamijeni s eurom, sve kovanice s domaćom valutom imat će neprocjenjivu vrijednost. Ovaj poseban poklon možete kupiti u prodajnom prostoru Hrvatskog novčarskog zavoda radnim danom od 7 do 20 sati ili subotom od 7 do 14 sati ili putem web trgovine HNZ-a.